Brandvæsnet i opråb til politikerne: "Kulturarven futter af om ørerne på os"

Børsen er ikke den første historiske bygning, der bryder i brand under renovering. Derfor bør politikerne skærpe krav til brandsikkerhed og udforme en national handlingsplan for at undgå tab af kulturarv, lyder det fra Danske Beredskaber. 

Store dele af Børsen er udbrændt, lød det tirsdag eftermiddag fra Hovedstadens Beredskab.
Store dele af Børsen er udbrændt, lød det tirsdag eftermiddag fra Hovedstadens Beredskab.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Da Børsen tirsdag morgen brød i brand, var det endnu et eksempel i rækken af historiske bygninger i Danmark, der står i flammer.

Gennem de senere år har både K.B. Hallen, Eksperimentariet, Dehns Palæ, Sparresholm Gods, Svinkløv Badehotel og senest Børsen stået i lys lue, og flere gange er brandene opstået, mens bygningerne har været under renovering.

Derfor opfordrer sekretariatschef i Danske Beredskaber, Bjarne Nigaard, nu til, at politikerne skrider ind, "inden mere næsten uerstattelig kulturarv igen forsvinder for øjnene af os", som han udtrykker det.

"Jeg synes, at sporene efterhånden skræmmer for meget. Der er for mange gentagne tilfælde, hvor renovering, historisk bygning og brand bliver nævnt i sammenhæng," siger sekretariatschefen.

Som danskere skal vi kigge hinanden i øjnene og spørge, om vi gør det bedst tænkelige for vores fælles kulturarv og historie

Bjarne Nigaard
Sekretariatschef i Danske Beredskaber

Stort set udbrændt

Branden på Børsen startede tirsdag morgen og var stadig ikke slukket, da myndighederne afholdte et pressemøde om beredskabsindsatsen midt på eftermiddagen. 

Her fortalte beredskabschef fra Hovedstadens Beredskab, Jakob Vedsted Andersen, at branden har medført store skader på bygningen, der blev opført for 400 år siden. 

"Store dele af Børsen er det, vi kalder udbrændt," sagde beredskabschefen, der forklarede, at især de indre dele af bygningen op imod spiret, der kollapsede under branden, er hårdt beskadiget.

Beredskabschefen fortalte samtidig, at skaderne er blevet så slemme, som de er, fordi den gamle bygning i høj grad er konstrueret af træ og med kobbertag, der holder varmen inde under brand.

"Det har været med til at besværliggøre redningsarbejdet," sagde Jakob Vedsted Andersen tirsdag. 

Netop fordi de gamle bygninger er konstrueret med en anden sårbarhed end moderne byggeri, er det ifølge Bjarne Nigaard fra Danske Beredskaber af afgørende nødvendighed, at myndighederne skærper kravene til brandsikkerhed.

"Jeg vil ikke spekulere i årsagen til branden på Børsen, for det ved vi ikke noget om endnu, men der er nok noget om, at vi ofte ser, at der er renoveringer i gang, når historiske bygninger brænder,” siger han og fortsætter:

”Det kalder på, at man skærper opmærksomheden. Det er ikke bare en betonbygning, man arbejder på, men et gammelt hus med krummelurer, andre bygningsmaterialer og en helt anden ømskindethed, end bygninger er flest.”

Læs også

Vil have national handlingsplan

Konkret foreslår Bjarne Nigaard, at myndighederne begynder at stille brandsikkerhedskrav til ejerne af de historiske bygninger, når de skal gennemgå større renoveringer. 

I dag er det nemlig udelukkende et privat anliggende mellem forsikringsselskab og bygherre, hvor langt man vil gå for at begrænse brandfaren. 

"Der er selvfølgelig rigtig mange, der selv vælger at opjustere brandsikkerheden, men det er ikke noget, der kan stilles krav om fra myndighedernes side," siger Bjarne Nigaard.

Samtidig peger han på, at man i Norge har vedtaget en national handlingsplan, hvor forskellige ministerier har lavet en tværliggende plan for, hvordan man kan beskytte centrale bygninger mod at brænde ud. Det bør Danmark lade sig inspirere af, opfordrer han. 

"Vi skylder hinanden at gøre forsøget, inden mere næsten uerstattelig kulturarv igen forsvinder for øjnene af os, som det skete igen i dag," siger Bjarne Nigaard og konstaterer:

"Kulturarven futter af om ørerne på os." 

Bygningsejerne har vel ingen interesse i, at der opstår brand, når de renoverer. Hvorfor kan man ikke have tillid til, at de selv gør tilstrækkeligt til, at bygningerne ikke brænder ned? 

"Der er selvfølgelig ingen, der har en interesse i, at bygningerne brænder ned. Men jeg er også nødt til at spørge, hvordan vi synes, at det går. Der er desværre en tilbagevendende og rigtig ærgerlig historik," siger Bjarne Nigaard. 

Læs også

Advarede for fem år siden

Det er ikke første gang, at Bjarne Nigaard fra organisationen Danske Beredskaber, der repræsenterer de danske brandvæsener, går i brechen for skærpede krav til brandsikkerhed i de historiske bygninger.

Da den ikoniske katedral i Paris Notre Dame stod i flammer i 2019 lød samme besked til politikerne. 

Men der er ikke sket noget siden, lyder kritikken.

"Det er drønærgerligt. Som danskere skal vi kigge hinanden i øjnene og spørge, om vi gør det bedst tænkelige for vores fælles kulturarv og historie," siger Bjarne Nigaard.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), men det har endnu ikke været muligt.*

*Kulturministeriet oplyser onsdag, at brandsikkerheden i historiske bygninger hører under Boligministeriets ansvarsområde. Altinget forsøger forsat at få en kommentar fra regeringen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Nigaard

Sekretariatschef, Danske Beredskaber
cand.jur. (Aarhus Uni. 1998)

0:000:00