Debat

Biologer: Vådområder virker og egnede områder findes

DEBAT: Gendannelse af vådområder er en løsning på mange problemer i naturen. Det kræver, at landmændene vil være med til at omdanne allerede besværlige dyrkningsarealer til nye genskabte vådområder, skriver Brian Kronvang og Carl Christian Hoffmann fra Institut for Bioscience og DCE på Aarhus Universitet.

Foto: Colourbox
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Brian Kronvang og Carl Christian Hoffmann
Institut for Bioscience og DCE, Aarhus Universitet

"Vådområder virker og egnede områder findes" er overskriften fra en artikel, som vi for nylig har udgivet i tidsskriftet Vand & Jord. Gendannelse af vådområder er en løsning, som både kan medvirke til at fjerne kvælstof fra vandet, men som også har en lang række andre gavnlige virkninger, herunder tilbageholdelse af fosfor og som værn mod oversvømmelser.

Desuden er det på sigt en god løsning for naturen af få flere arealer udlagt som ekstensive græsarealer, sumpskove eller lignende, vel at mærke under forudsætning af at man ikke ødelægger eksisterende værdifuld natur i ådalene.

Det, og en eventuel risiko for at der sker frigivelse af gammelt ophobet fosfor fra de marker, der skal sættes under vand, er allerede indlejret i de grundige forundersøgelser - som skal foretages, før hvert vådområde-projekt løber af stablen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi har mistet rigtig mange vådområder ved afvandingen af ådalsjordene gennem de sidste 150 år – måske op mod 90 procent er forsvundet, når man sammenligner med gamle kort fra slutningen af 1800-tallet.

Det er derfor med stor undring, at vi hører, at det er svært at finde egnede arealer, fra professor Stiig Markager, Aarhus Universitet.

Der er masser af gode steder til gendannelse af vådområder i Danmark - det er bare med at smøge ærmerne op og komme i gang med at finde dem og få dem gendannet.

Brian Kronvang og Carl Christian Hoffmann
Aarhus Universitet

Der er rigtig mange i kommuner, landmænd og forskellige interesseorganisationer, som lægger et meget stort arbejde i gendannelse af vådområder her i landet. For dem er det jo i sagens natur ikke rart at få at vide, at der ikke kan gendannes flere vådområder, af den højeste ekspertise her til lands indenfor marin forskning.

Landmænd skal hjælpe med vådområder
Vi har dog gennemført nylige analyser af potentialer for gendannelse af vådområder i oplandet til Odense Å. I det opland har man allerede etableret næsten 900 ha vådområder gennem de sidste 15 år. Og der er stadigvæk rigeligt med arealer at tage af – mindst det samme areal i størrelse som det, der allerede er retableret.

Det kræver, at landmændene vil være med til at omdanne allerede besværlige dyrkningsarealer til nye genskabte vådområder til glæde for vores fjorde, der så får tilført mindre kvælstof og fosfor. Desuden er det godt for vores vandløb, der ofte på ny bliver gensnoede, og den omgivende ådal, hvor arealanvendelsen ekstensiveres.   

Så budskabet er, at der er masser af gode steder til gendannelse af vådområder i Danmark - det er bare med at smøge ærmerne op og komme i gang med at finde dem og få dem gendannet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00