Blå partier vil skrotte vandplaner

VANDMILJØ: Anden generation af vandplanerne er nu i høring, men de blå partier vil helt droppe planerne og begynde forfra, hvis de vinder valget.

Anders Jerking

Lige nu bakser landmænd og organisationer med at få skrevet deres høringssvar, inden høringen af vandplanerne slutter i juni. Men arbejdet kan vise sig at være spildt.

Vinder blå blok det kommende valg, så bliver planerne nemlig skrottet.

”Hvis jeg skal sige det lidt barskt, så sender vi planerne i skraldespanden og begynder forfra,” siger Venstres miljøordfører, Henrik Høegh.

Samme melding kommer fra Liberal Alliances miljøordfører, Villum Christensen.

Hvis jeg skal sige det lidt barskt, så sender vi planerne i skraldespanden og begynder forfra.

Henrik Høegh (V)
Miljøordfører

”Vi er helt på linje med Ventre. Når staten laver noget, som har store konsekvenser for borgerne, så skal man være sikker på, at det virker. Men vi er ikke sikre på, at vandplanene virker,” siger han.

Forkert medicin
Henrik Høegh mener, at de nuværende vandplaner i alt for høj grad bygger på computermodeller, der for ensidigt fokuserer på kvælstofudvaskningen fra landbruget.

”Den medicin har man brugt i 25 år, uden at vi har set mirakler i fjordene,” siger han.

I stedet for de skrottede planer vil Venstre undersøge, hvilke indsatser man kan kan lave i fjordene for at opnå god økologisk tilstand der.

Høegh ser flere muligheder: Fjord-restaurering efter samme model, som man kender fra søer; udplantning af ålegræs og endelig opdræt af muslinger, der kan filtrere vandet.

Derudover kan der blive brug for vandrammedirektivets undtagelses-muligheder.

”I inderfjordene kan der være så meget sediment på bunden, at det ikke er realistisk at opnå god økologisk tilstand. Så må man bruge undtagelser. Det gør Tyskland,” siger Høegh.

Planer bliver forsinkede
Hvis indsatsen i fjordene ikke rækker til at sikre godt vandmiljø, så vil Venstre se på, hvad man kan gøre på land.

”Det kan være, at man nogen steder skal etablere minivådområder eller opkøbe dyrkningsretten på arealer med stor udvaskning,” siger Høegh, der forventer, at indsatsen på land under alle omstændigheder bliver langt mindre omfattende end i de nuværende plan-udkast.

Anden generation af vandplanerne skal være vedtaget senest 22. december i år. Den deadline kan en ny blå regering ikke nå, erkender Høegh.

”Det bliver svært, men hvis vi er heldige, så bliver vi kun et år forsinket,” siger han og understreger, at Venstre fortsat agter at leve op til vandrammedirektivets krav.

”Det sætter vi slet ikke spørgsmålstegn ved. Men vi vil i højere grad se på, hvad andre lande gør, og hvilke indikatorer de bruger,” siger han.

Hvad vil rød blok?
Alle meningsmålinger peger i øjeblikket på blåt flertal efter det kommende valg. Skulle rød blok imidlertid genvinde magten, så er det dog også usikkert, hvad der kommer til at ske med vandplanerne.

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har nemlig udskudt beslutningen om, hvad der skal ske med store dele af kvælstofreduktionen til efter sommerferien, hvor et udvalg er færdig med at se på mulighederne i målrettet regulering.

Regeringen har beregnet, at der er behov for en yderligere reduktion på 7.800 ton kvælstof, men de planer, som Brosbøl, sendte i høring i december, indeholder kun indsatser for de første 1.600 ton. Hvad der yderligere skal ske, har regeringen endnu ikke taget stilling til, oplyste Brosbøl onsdag i en debat i folketingssalen.

”Da indsatsbehovet skal analyseres nærmere, og da de politiske beslutninger om indsatsbehov og målrettet regulering ikke er truffet nu, så kan jeg jo ikke udtale mig om, hvorvidt regeringen vil udskyde reduktioner eller fastlægge yderligere indsatser,” sagde hun.

Høringen af 2. generations vandplanerne slutter 23. juni.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Kirsten Brosbøl

Bestyrelsesformand, Danmarks Klimaskovfond, direktør og stifter, 2030beyond, medlem, 2030-panelet, forperson, Det Politiske Akademi
master i freds- og konfliktstudier (Sussex Uni. 2003), cand.scient.soc. (Roskilde Uni. 2005)

Villum Christensen

Viceborgmester (LA), Slagelse Kommune
cand.phil. (Københavns Uni. 1980), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1981), MPM (Syddansk Uni. 2005)

0:000:00