Danskerne afviser afgift på brændeovne

MÅLING: Eksperter anbefaler en afgift på brug af brændeovne, men et flertal af vælgerne vender tommelfingeren nedad. Folk er mættet af nye opfindsomme afgifter, vurderer Venstre. EL og ALT vil kæmpe videre for at få begrænset brændeovnene.

Foto: Andreas Hagemann Bro / Scanpix
Morten Øyen

Jeg fornemmer klart, at folk ude i landet er mættet af alle mulige opfindesomme afgifter.

Thomas Danielsen (V)
Energiordfører

Danskerne synes ikke forbrug af brændeovne skal pålægges en afgift, som det foreslås af Det Økologiske Råd og De Økonomiske Vismænd.

Fakta
Sådan har vi spurgt:

For tiden diskuteres det at indføre en afgift på brug af brændeovne, fordi røgen fra brændeovne er skadelig. Røgen er årsag til for tidlige dødsfald og helbredsmæssige omkostninger for samfundet. Hvilket af følgende udsagn er du mest enig i?

- Brændeovnsbrugere skal betale afgift, da røgen er skadelig for helbredet/har omkostninger for samfundet: 33 procent
- Brændeovnsbrugere skal ikke betale afgifter, for der er afgifter nok i Danmark: 54 procent
- Ved ikke: 13 procent


Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1.002 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 19. til 25. januar 2017. Se alle tal her.

Det fremgår af en ny meningsmåling fra Norstat.

Forslaget skal ellers være med til at begrænse den skadelige forurening fra brændeovnene, som er skyld i hundredevis af for tidligere dødsfald og koster samfundet mellem en og fire milliarder kroner om året i sundhedsomkostninger.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00