DF på hugst i udviklingshjælp

NYHED: DF vil have 600 millioner kroner af næste års udviklingsbistand skåret bort. Pengene skal i stedet finansiere CO2-reduktioner i forhold til Kyoto-aftalen. V-ordfører kalder forslaget interessant, mens K, SF og R afviser.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Vi har et kæmpe efterslæb på udviklingsbistanden på grund af regeringens tidligere nedskæringer. Det er rigtigt, at man overfører teknologi til udviklingslandene med de CO2 reducerende projekter. Men der er jo langt mere presserende problemer såsom AIDS og fattigdomsbekæmpelse

Anne Grete Holmsgaard
Energiordfører (SF)
Dansk Folkeparti mener, at regeringen vil bruge for mange penge på udviklingsbistand næste år. Derfor foreslår partiet, at regeringens bebudede stigning på 600 millioner i stedet bruges på CO2 reducerende projekter i udviklingslandene.

"Danmark har med Kyoto-protokollen forpligtet sig ud over det rimelige. Derfor mener vi, at staten må gå ind og hjælpe ved at investere i CO2-reducerende projekter i udviklingslandene. Det er den billigste måde at reducere CO2-udslippet på," siger Dansk Folkepartis finansordfører, Kristian Thulesen Dahl.

DI: God ide
Dansk Industri er begejstret for Dansk Folkepartis forslag.

"Hvis ikke det skal forværre virksomhedernes konkurrenceevne og i sidste ende koste arbejdspladser, så er staten nødt til at gå ind og afhjælpe nogle af de skævheder, der for Danmarks vedkommende er i Kyoto-aftalen," siger DI's energichef Lars Aagaard.

Dokumentation
FAKTA

Danmark ydede 10,5 mia kroner i udviklingsbistand i 2004.

Med Kyoto-protokollen har EU forpligtet sig til som et gennemsnit i perioden 2008-12 at bringe udledningen af drivhusgasser 8 pct. under niveauet i 1990. Som bidrag hertil har Danmark givet tilsagn om en reduktion på 21 pct. af udledningen i forhold til niveauet i 1990.

Omkostningerne for den danske stat og virksomhederne i Danmark ved at leve op til forpligtelserne vil være mellem 1-2 milliarder kr. og 4-5 milliarder kr. årligt i 5-årsperioden 2008-2012 – afhængigt af hvilke virkemidler der benyttes, anslår Miljøstyrelsen.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00