DI: EU-miljølov styrker dansk konkurrenceevne

NYHED: Nyt direktiv fra EU sikrer mere lige konkurrenceforhold i EU, mener DI. Også dansk MEP for S er begejstret.
Nyt EU-direktiv sikrer, at alle EU-lande vil straffe de såkaldte miljøsyndere efter straffeloven.
Nyt EU-direktiv sikrer, at alle EU-lande vil straffe de såkaldte miljøsyndere efter straffeloven.Foto: Altinget.dk
Kasper Frandsen

Danske virksomheder har længe følt et stort ansvar over for miljøet, hvilket har stillet danske virksomheder i en svær konkurrencesituation over for andre EU-lande.

Jens Ulrik Jensen
Chefkonsulent hos DI
Fakta
Hvad indebærer det nye EU-direktiv:
- Brud på miljølovgivningen skal i fremtiden straffes hårdere. Det gælder eksempelvis ødelæggelsen af beskyttede naturområder, alvorlig forurening af jord, vand eller luft eller personskader. Desuden beskrives det præcist, hvilke EU-regler man skal straffes for at overtræde.

- I fremtiden vil hvert enkelt medlemsland være tvunget til at anvende strafferetslige sanktioner, der er proportionelle og effektive og dermed sikrer, at miljøkriminaliteten stoppes.

Kilde: Dan Jørgensen, MEP
Europa-Parlamentet vedtog i går onsdag ny lovgivning, der betyder, at alle medlemsstaterne i fremtiden skal straffe deres miljøsyndere efter straffeloven.

Danmark er allerede langt fremme i lovgivningen på miljøområdet, hvor der allerede er straffastsættelse over for miljøsynderne. Derfor mener Ellen Margrethe Basse, dr.jur. fra Aarhus Universitet med speciale i miljøret, ikke, at EU-direktivet vil få stor betydning i Danmark.

MEP Dan Jørgensen (S), der på vegne af miljøudvalget har forhandlet aftalen på plads med EU's justitsministre, glæder sig alligevel over resultatet:

"Det her er et kæmpe skridt fremad. Et af de største problemer med EU's miljølovgivning er, at det desværre ikke er alle lande, der er lige gode til at håndhæve den. Og det vil EU nu sørge for, at de gør," siger Dan Jørgensen i en pressemeddelelse.

Det er Dansk Industri enig i, og ser derudover muligheder for danske virksomheder i forslaget.

DI: Et skridt på vejen mod lige konkurrencevilkår i EU
Dansk Industri (DI) er enig i, at der har været stor forskel på, hvordan EU-landene har ageret i forhold til miljøsyndere.

Forslaget betyder heller ikke ifølge DI nogen ændringer for danske virksomheder, men vil styrke deres konkurrenceevne over for andre EU-lande:

"Danske virksomheder har længe følt et stort ansvar over for miljøet, hvilket har stillet danske virksomheder i en svær konkurrencesituation over for andre EU-lande, der ikke har haft lovgivning på området, derfor kan forslaget være med til at sikre mere lige konkurrence vilkår i EU - hvilket alt andet lige vil det gøre livet lettere for de danske virksomheder," siger Jens Ulrik Jensen, chefkonsulent fra DI, til Altinget | Miljø.

Samtidig lægger han vægt på, at lovningen vil udmønte sig til en reel retspraksis i alle EU-landene, så forslaget får en reel betydning. Han mener specielt, det er de sydlige og østlige EU-lande, der tidligere har været slappe med lovgivningen.

0:000:00