Debat

DN: Politikerne må droppe deres sæljagt 

DEBAT: Bare skyd sælerne, lyder det ifølge Danmarks Naturfredningsforenings Bo Håkansson fra politikerne, hver gang fiskerne klager over sæler i deres garn. Men problemet skal tages alvorligt, og udviklingen af langsigtede løsninger må på dagsordenen, mener han.

Mens fiskerne får afslag på støtte-ansøgninger til forsøg på løsninger af deres sælproblemer, siger politikerne: Bare skyd sælerne. Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening vil have nye boller på suppen. 
Mens fiskerne får afslag på støtte-ansøgninger til forsøg på løsninger af deres sælproblemer, siger politikerne: Bare skyd sælerne. Bo Håkansson fra Danmarks Naturfredningsforening vil have nye boller på suppen. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Bo Håkansson
Biolog i Danmarks Naturfredningsforening

Der er et problem med sæler, som går i garnene og ødelægger både fangst og garn. 

Hvert år fører det til omtale i medierne og ønsker om at skyde sælerne, fordi der er angiveligt er for mange af dem.

Men problemet bunder i, at garnene udgør en form for magneter for sælerne. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Der er friske fisk lige til at hive ud af garnene. Nogle sæler har sågar specialiseret sig i det.

Det er for en hel del fiskere voldsomt frustrerende at se store dele af fangsten tabt. 

Hvorfor tager man fra politisk side ikke problemet så alvorligt, at man prioriterer midler til at udvikle reelle langsigtede løsninger? 

Bo Håkansson
Biolog i Danmarks Naturfredningsforening

Oven i købet er fiskeriet med faststående garn, det allermest skånsomme og naturvenlige fiskeri overhovedet. Derfor er alle enige om, at man fra politisk side bør hjælpe garnfiskerne. 

Sæljagten er meningsløs
Det er imidlertid for nemt blot at åbne for jagt på sæler ud fra en forventning om, at færre sæler betyder færre problemer med garn-sæler.

At reducere bestanden over en bred kam med XX procent, reducerer ikke problemet tilsvarende. 

For de resterende sæler vil jo fortsat søge mod garnene og de nemme fisk. 

Populært sagt vil en reduktion af bestanden over en bred kam svare til, at man hænger fluepapir op hos naboen for at holde fluerne væk fra marmeladen på sit eget havebord. Er det noget, der batter?

Budskabet om, at der er for mange sæler, er derfor forfejlet i forhold til diskussionen om ødelæggelse af fangsterne i garnene.

Fiskerne skal ikke fange sæler
Der er allerede i dag meget vide muligheder for at skyde sæler taget på fersk gerning ved garnene. Dem, der har specialiseret sig. Det har ingen talt imod. 

Tværtimod. Det er imidlertid ikke så let, som det måske kan lyde. 

Hvordan vil det så være, hvis man i stor stil skal bekæmpe sæler ved garnene eller i åbent hav? Eller for den sags skyld, når de ligger på land? De vil naturligvis flygte, og der vil – uværgerligt – komme rigtig grimme anskydninger. 

Derfor er det meget forståeligt, når fiskernes næstformand Kurt Madsen forleden sagde i radioen, at det nok ikke skal være fiskerne, som gør det.

Konstruktive løsninger uden midler
Hvad er så en reel hjælp?

Man kan blive endog temmelig forundret, når man som grøn organisation bliver kontaktet af frustrerede fiskere fra Limfjorden, der har store problemer med garnsæler og derfor har søgt ministeriet om støtte til et rigtig godt forsøgsprojekt med forstærket garnmateriale til ruser, altså sæl-sikre redskaber, og de så har fået afslag på midler til forsøget.

I modsætning til nedskydning af sæler i al fremtid, vil forstærket materiale jo være en reel løsning for fiskere, som anvender lukkede redskaber som ruser og pæleruser, én gang for alle. 

Politikerne kan gøre en forskel
Hvorfor tager man fra politisk side ikke problemet så alvorligt, at man prioriterer midler til at udvikle reelle langsigtede løsninger? 

Hvorfor får garnfiskerne ikke økonomisk støtte til at købe redskaber lavet af det stærkere, men også dyrere materiale? 

Hvorfor får lokale fiskere afslag på ansøgninger om støtte til konstruktive forsøg på løsninger? 

Hvorfor sætter man fra politisk side ikke gang i et seriøst udviklingsarbejde i samarbejde med fiskerne, som har problemerne om at udvikle alternative redskaber, der også er effektive?

Det vil vi ønske os svar på næste gang, man fra politisk side siger: “Bare skyd sælerne".

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00