DN til Kjer: Hold fast i individuelle miljøvurderinger

VIRKSOMHEDER: Alle mindre forurerende virksomheder bør gennemgå en individuel miljøvurdering, lyder det fra DN, efter at miljøministeren har udtrykt ønske om færre og hurtigere miljøgodkendelser. KL og erhvervslivet bakker op om ministerens kurs.

Færre virksomheder skal have miljøgodkendelser, mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).
Færre virksomheder skal have miljøgodkendelser, mener miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).Foto: colourbox
Emma Qvirin HolstHjalte T. H. Kragesteen

Om det i nogle tilfælde er hensigtsmæssigt helt at droppe kravet om miljøgodkendelser, vil i sagens natur afhænge af den enkelte branche, lovkomplekset samt borger- og miljøhensyn.

Susanne Lykke Jakobsen
Konsulent, KL

Regeringen lægger op til, at færre virksomheder skal have en miljøgodkendelse. Men det er vigtigt, at man holder fast i individuelle afgørelser, der er baseret på en konkret afgørelse, lyder advarslen fra DN.

”En fjernelse af en individuel afgørelse er en fjernelse af rettigheder for borgere. De har ikke en rettighed til at kunne klage, hvis der ikke er en individuel afgørelse,” siger Jens Peter Mortensen, der er ekspert i miljøregulering hos DN.

Han påpeger, at han også gerne ser de nuværende miljøgodkendelser ændret. Det kan sagtens gøres både hurtigere og bedre, lyder det. Men øvelsen må ikke føre til, at godkendelser bliver fjernet til fordel for flere overordnede vilkår, som alle virksomheder skal rette ind efter. Det gør det nemlig svært at dokumentere den reelle miljøbeskyttelse, lyder det.

Dokumentation

Forslaget om en undersøgelse kommer efter et nabotjek foretaget af Deloitte. Miljøreguleringen af 1.200 danske virksomheder er blevet sammenlignet med samme type virksomheder i Sverige og Slesvig Holsten.

Nabotjek-rapporten er en del af Vækstpakke 2014, der blev vedtaget af alle Folketingets partier med undtagelse af Liberal Alliance under den tidligere SR-regering.

Færre miljøgodkendelser er ikke lig med færre miljøkrav. I følge nabotjekket er miljøkravene forholdsvis ens i Danmark, Sverige og Slesvig Holsten, selvom der bliver udstedt færre miljøgodkendelser de to sidste steder.

Sagen omhandler de omkring 5000 danske virksomheder, der er mindre miljøbelastende og ikke reguleres af EU-krav. De kaldes for bilag 2-virksomheder.

Læs Deloittes rapport.


Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00