Debat

DØR: Hold op med at tale ned til forbrugerne

DEBAT: Dansk Erhverv taler ned til forbrugere ved at fremstille dem som skræmte og forvirrede, skriver Det Økologiske Råds seniorrådgiver, Lone Mikkelsen. Det er en fornem opgave at klæde forbugerne på til at træffe selvstændige beslutninger, mener hun.

Forbrugerne fortjener muligheden for selv at træffe et valg, mener Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier ved Det Økologiske Råd.
Forbrugerne fortjener muligheden for selv at træffe et valg, mener Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier ved Det Økologiske Råd.Foto: Pressefoto
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lone Mikkelsen
Seniorrådgiver i kemikalier ved Det Økologiske Råd

Jakob Lamm Zeuthen fra Dansk Erhverv siger, at forbrugerne står forvirrede tilbage og føler sig skræmte. Men de danske forbrugere er kritiske og ønsker at kunne træffe deres egne valg på en nuanceret baggrund. 

Der er ingen grund til at tale ned til dem. Det er desuden ikke rigtigt når han siger, at den information, som forbrugerne i dag får fra blandt andet Forbrugerådet Tænk Kemi, ikke stemmer overens med ekspertvurderinger. 

Det er helt korrekt, at der i langt de fleste tilfælde er tale om lovlige produkter. Men lovlige produkter er ikke nødvendigvis uskadelige. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Fravalget er efterspurgt
Mange produkter indeholder kemikalier, som er opført på EU’s kandidatliste, hvor de afventer nærmere undersøgelser, som skal afgøre, om de skal forbydes. Men det går langsomt. Meget langsomt! 

Så at mange i dag ønsker at vælge mistænkte hormonforstyrrende stoffer fra, er helt på linje med at vælge pesticider fra, når man køber økologisk. Det er et valg forbrugerne har, fordi de er oplyst omkring de mulige risici ved pesticider, og fordi produkterne er mærket med et statskontrolleret mærke. 

Så vel Forbrugerrådet, Tænk Kemi som Det Økologiske Råd giver forbrugerne den information, som mange af dem efterspørger.

Lone Mikkelsen
Seniorrådgiver i kemikalier ved Det Økologiske Råd

Så vel Forbrugerrådet, Tænk Kemi som Det Økologiske Råd giver forbrugerne den information, som mange af dem efterspørger. Når vi efterspørger flere forbud eller færre anvendelser af hormonforstyrrende stoffer, så er det helt i overensstemmelse med flere af de førende danske forskere inden for området. 

Forskningen taler for sig selv
Professor og forskningsleder Anna Maria Vinggaard fra DTU Fødevareinstituttet har på baggrund af Danmarks hidtil største forskningsprojekt om kemikaliers cocktaileffekter, altså effekten af at vi udsættes for mange forskellige kemikalier på én gang, udtalt, at der i høj grad er behov for, at EU skærper sin vurdering af kemikaliers sundhedsrisiko. 

Koncentrationen af de enkelte kemikalier, som de undersøgte i studiet, var fuldt ud lovlige, men alligevel så forskerne skadelige effekter på forsøgsdyr, når de udsatte dem for en kombination af disse kemikalier i lave doser, altså præcist sådan en cocktail af kemikalier, som vi hver dag udsættes for via vores omgivelser. 

Endvidere har professor Ulla Hass, også DTU Fødevareinstituttet, i forbindelse med en undersøgelse af bisphenol A i fødevareemballager, udtalt, at der ikke hersker nogen tvivl om, at bisphenol A har sundhedsskadelige virkninger. Og der kan nævnes flere. 

Derfor kan man ikke sige, at information, der guider forbrugerne til at kunne træffe valg om forbrugerprodukter uden kemikalier, der er mistænkt for at være hormonforstyrrende, skaber unødig frygt og forvirring.

Gennemsigtighed er helt nødvendigt
I Det Økologiske Råd arbejder vi med det sigte, at de skadelige kemikalier helt skal forbydes, og helst på EU-plan, hvis ikke globalt. 

Men det går som sagt meget langsomt. Og derfor finder vi det nødvendigt at skabe gennemsigtighed og oplysning, så forbrugerne kan styre uden om disse stoffer. 

For hvis der er noget, der skræmmer, så er det, at mange helt almindelige dagligdagsprodukter, som for eksempel babyudstyr og plejeprodukter kan indeholde kemikalier, der ikke bare kan være sundhedsskadelige for os selv, men også for vores børn. Den viden har vi fra eksperterne.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00