EL hiver minister i samråd efter alarmerende fund af pesticider

SAMRÅD: Enhedslisten kalder miljø- og fødevareministeren i samråd, efter forskere har slået alarm om et foruroligende højt niveau af pesticider hos danske børn.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen må i samråd og forklare sig om det alarmerende pesticidefund hos danske børn og kvinder, lyder det fra Enhedslisten.
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen må i samråd og forklare sig om det alarmerende pesticidefund hos danske børn og kvinder, lyder det fra Enhedslisten.Foto: Nikolai Linares/Scanpix
Cecilie Gormsen

Det er foruroligende, at der er fundet et alarmende stort fund af pesticider i børns urin.

Sådan lyder det fra Enhedslistens fødevareordfører, Søren Egge Rasmussen.

”Det er stærkt foruroligende, at der findes så mange pesticider i børns urin. En række pesticider er ødelæggende for hjernens udvikling,” siger han i en pressemeddelelse.

LÆS OGSÅ: Forskere slår alarm: Høj mængde pesticider hos danske børn

Enhedslisten hiver derfor nu miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) i samråd om sagen.

”Enhedslisten vil nu kalde ministeren i samråd for at få ministeren til at forholde sig til de nye oplysninger i den alarmerende rapport,” siger Søren Egge Rasmussen.

Intelligens i fare
Altinget kan onsdag fortælle, at en ny undersøgelse afslører en foruroligende høj mængde pesticid-rester i urinen hos danske børn og deres mødre.

Der er tale om en undersøgelse betalt af Miljøstyrelsen, som er lavet af miljømedicinforskere fra Syddansk Universitet i samarbejde med Københavns Universitet.

Her finder forskerne, at 90 procent af forsøgspersonerne har spor af pesticid-rester i urinen. Koncentrationen er størst hos børn og i særdeleshed hos dem, der kommer fra mere velstillede familier, som bor i de store byer.

”Det er alarmerende, at vi har en så høj koncentration af pesticider i Danmark. Jeg frygter, at det kommer til at skade den næste generations intelligens,” siger professor i miljømedicin og forskningsleder ved SDU, Philippe Grandjean.

Giv kvinder ret til test
Og i Enhedslisten er man altså også bekymrede over konklusionerne i den nye rapport.

Enhedslisten havde i sidste uge et forslag på dagsordenen i Folketingssalen om at give kvinder ret til urintest og kostvejledning i forbindelse med graviditet. Forslaget er ifølge Søren Egge Rasmussen inspireret af en tysk praksis

”Jeg ser frem til at udvalgsbehandlingen kan inddrage de nye bekymrende oplysninger i rapporten. Der er god grund til at arbejde med ændrede kostanbefalinger til børn og gravide,” siger Søren Egge Rasmussen.

Enhedslistens forslag fik ikke opbakning fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Egge Rasmussen

MF (EL)
Tømrer (Frode Nielsens Tømrer og Snedkerforretning 1990), økologisk landmand (Den Økologiske Landbrugsskole 2002)

0:000:00