Et år med nye kasketter

ÅRET DER GIK: Folketingsåret bød på nye poster til mange af de mest markante miljøpolitikere. Og også i organisationsverdenen er der blevet skiftet flittigt ud på topposterne. Men hvad betyder de nye kasketter for miljøpolitikken?
Foto: Hasse Ferrold
Anders Jerking
De nye kasketters år. Sådan kan det folketingsår, som nu er ved at slutte, betegnes. Både på Christiansborg og i organisationsverdenen bød året nemlig på mange goddag'er og farvel'er til markante topfolk.

På Christiansborg betød folketingsvalget som bekendt, at Ida Auken (SF) og Mette Gjerskov (S) skiftede miljøordførerkasketterne ud med høje ministerhatte i henholdsvis Miljøministeriet og Fødevareministeriet. Omvendt hængte Henrik Høegh hatten og fik i stedet en ordførerkasket.

Og er der så ny politik under de nye hatte og kasketter?
For Auken og Gjerskovs vedkommende kan man beskrive to bevægelser.

På den ene side har der indfundet sig en del pragmatisme i forhold til de skarpe krav og udmeldinger, de kom med som ordførere. Dengang skulle der for eksempel ændres ved vandløbsvedligeholdelsen på 20.000 kilometer vandløb, og landbruget skulle reducere mindst 19.000 ton kvælstof i vandplanerne - og i Limfjorden skulle muslingeskrabet stoppes øjeblikkeligt.

0:000:00