EU skærper krav til kemi i kosmetik

KEMI: EU-kommissionen har valgt at sænke grænseværdien for parabener, som bliver brugt i kosmetik. Desuden forbyder man brugen af stoffer i bleer. Forbrugernes sikkerhed er helt central, lyder det fra EU-kommissær.

EU-Kommissionen skærper kravene til parabener i kosmetiske produkter.
EU-Kommissionen skærper kravene til parabener i kosmetiske produkter.Foto: Colourbox.dk
Simon Bohlbro

EU-Kommissionen sætter ind mod parabener i kosmetiske produkter.

Her har man således vedtaget to foranstaltninger, der skal begrænse anvendelsen af tre konserveringsmidler i kosmetiske produkter. Formålet er at beskytte forbrugerne mod parabener, der kan give allergi.

I en pressemeddelelse forklarer EU-Kommissær for forbrugerpolitik, Neven Mimica, at konserveringsmidlerne naturligvis tjener en vigtig funktion i produkterne, fordi de er med til holde dem fri fra patogener. Alligevel er man nødt til at begrænse konserveringsmidlerne for at sikre et højt beskyttelsesniveau:

"Vi har endnu en gang vist, at forbrugernes sikkerhed er alfa og omega i alle de beslutninger, vi træffer. Med disse foranstaltninger kan forbrugerne være sikre på, at deres kosmetiske produkter er sikre," siger Neven Mimica.

Baggrunden for Kommissionens beslutning er en risikovurdering foretaget af Den Videnskabelige Komité for Forbrugersikkerhed (VKF). Kommissionen har på den baggrund valgt at begrænse den højeste koncentration for to konserveringsmidler, propylparaben og butylparaben, fra den nuværende grænse på 0,4 procent, når de anvendes enkeltvis, og 0,8 procent, når de anvendes i blanding med andre estere, til 0,14 procent, uanset om de anvendes enkeltvis eller sammen.

Det vil blive forbudt at anvende de to parabener i produkter, som er beregnet til anvendelse i bleregionen hos børn under tre år. De nye regler gælder for produkter, der kommer på markedet efter den 16. april 2015.

Kommissionen har også vedtaget at forbyde blandingen af methylchloroisothiazolinone og methylisothiazolinone i produkter, der ikke afrenses, eksempelvis i hudcremer. Forbuddet har til formål at mindske allergi.

Tidligere på året indførte Kommissionen et forbud mod fem andre parabener i kosmetiske produkter: isopropylparaben, isobutylparaben, phenylparaben, benzylparaben og pentylparaben. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00