Færre regler for kystbyggeri på vej: Kommuner håber på flere lempelser

KYSTER: Regeringens lempelser ved kysterne er ikke nok til at tilfredsstille alle landets kommuner. Naturbeskyttelsen bør lempes mere, lyder det fra flere dele af landet.

Folketinget behandler torsdag regeringens lovforslag til ændringer af kystbeskyttelsen.
Folketinget behandler torsdag regeringens lovforslag til ændringer af kystbeskyttelsen.Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Der er behov for også at justere på eksisterende virksomheders adgang til dispensation fra strandbeskyttelseslinjen.

Faaborg-Midtfyn Kommune
Høringssvar

Det skabte heftig debat i månedsvis, da regeringen sidste forår forhandlede om at lette reglerne for byggeri ved kysterne.

I juni faldt den store planlovaftale på plads med opbakning fra regeringen, DF og Socialdemokratiet. Den medførte en række lempelser af blandt andet strandbeskyttelseslinjen, som i dag sætter skrappe krav for byggeri og anlæg fra vandkanten og 300 meter ind i landet.

De grønne organisationerne advarede kraftigt undervejs, mens kommuner og erhvervsliv pressede hårdt på for at få åbnet op. Torsdag skal ændringerne, der hører under Naturbeskyttelsesloven, behandles i Folketinget.

Dokumentation

Sø- og åbeskyttelseslinjen
For at sikre søer og åer som værdifulde landskabselementer og som levesteder for dyre- og planteliv forløber der en sø- eller åbeskyttelseslinje på 150 m fra visse søer og vandløb.

Inden for beskyttelseszonen må der ikke foretages tilplantninger eller ændringer i terrænet. Inden for beskyttelseszonen er der forbud mod at placere bebyggelse, f.eks. bygninger, skure, campingvogne og master.

Læs mere her.

Klitfredningslinjen

Formålet med klitfredningslinjen er at bevare de danske kystområder så uberørte som muligt og sikre de store natur- og landskabsværdier, der er knyttet til kystzonen. Klitfredningslinjen varetager i vidt omfang samme hensyn som strandbeskyttelseslinjen, men klitfredningen har yderligere til formål at bekæmpe og forebygge sandflugt.

Klitfredningslinjen ligger i åbne landskaber typisk 300 m fra kysten og i bebyggede områder typisk 100 m eller mindre fra kysten.

Læs mere her.

Fakta fra Kystdirektoratet og Svana


0:000:00