Hver tredje dansker ønsker miljø frem for vækst

MÅLING: 38 procent af danskerne vil have forbedringer på det grønne område frem for mere økonomisk vækst, viser ny meningsmåling. Radikale er enig og glæder sig over målingen. Venstre appellerer til at tænke i vækst og arbejdspladser.

Radikale er glad for danskenes holdning til miljøet.
Radikale er glad for danskenes holdning til miljøet.Foto: naturoglandbrug.dk
Hjalte T. H. Kragesteen

Mens regeringen i disse dage pumper det ene vækstinitiativ ud efter det andet, mener godt en tredjedel af danskerne, at det er vigtigere at satse på miljøet.

Det viser en ny meningsmåling, som Norstat har foretaget for Altinget. 38 procent af danskerne erklærer sig nemlig helt enig eller delvist enig i, at indsatsen for at forbedre miljøet skal gå forud for økonomisk vækst. 24 procent svarer, at de er enten delvist enige eller helt uenige, mens 30 procent svarer hverken/eller. Syv procent ved ikke (se graf nedenfor).

Dermed er den største gruppe af danskere enige i udsagnet.

På Christiansborg tager Radikale godt imod danskernes holdning til spørgsmålet. Miljøordfører Lone Loklindt erklærer sig positivt overrasket over, at så mange danskere er enige i at prioritere miljøet.

Vi har haft en rød regering, der har været støttet af hele blå blok, de seneste fire år. Og vi har sjældent haft så mange vækstpakker.

Henrik Høegh (V)
Miljøordfører

"Det er rigtigt godt, for det tyder på, at rigtigt mange sætter den grønne omstilling meget højt. Og vækst er vigtigt, men det er ikke ligegyldigt hvilken vækst. Den skal være grøn," siger Lone Loklindt.

Hun vurderer, at meningsmålingen afspejler, at danskerne er begyndt at se mere lyst på økonomien, og derfor begynder at kere sig mere om den grønne dagsorden. Sådan ser Venstres miljøordfører Henrik Høegh ikke på det, og han er heller ikke så overrasket over danskernes holdning som sin Radikale kollega.

"Når man tænker på, hvor få der egentlig er direkte beskæftiget, hvor vækst og produktion betyder noget, så er der ikke noget at sige til, at det kan virke lidt fjernt," siger Henrik Høegh.

(Artiklen fortsætter under grafen)

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1001 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 16.-20. april 2015.

De røde vil det grønne
Spørgsmålet til danskerne er stillet på samme måde, som det folketingskandidaterne har svaret på i Altingets og DR's kandidat-test. Mens danskerne hælder en smule mere mod det grønne frem for økonomisk vækst, så er der ikke så meget at rafle om, når man se på, hvordan svarene fordeler sig i de politiske blokke (se fakta til højre).

De røde kandidater mener helt entydigt, at det grønne er vigtigere end økonomisk vækst (se graf nedenfor). 65 procent af kandidaterne svarer, at de enten er helt enige eller delvist enige i, at miljøet er vigtigst. Kun syv procent er uenige, mens 20 procent svarer hverken/eller. Det er dog værd at notere sig, at det særligt er kandidaterne fra SF, EL og Alternativet, der trækker massivt i den grønne retning, hvor stort set alle erklærer sig enige.

Hos Socialdemokraterne er kun 36 procent af kandidaterne enige i udsagnet, men det er stadig flere end de 15 procent af kandidaterne, der erklærer sig uenige i udsagnet. For Radikale gælder det, at 53 procent af kandidaterne er enige, mens 12 procent er uenige.

(Artiklen fortsætter under grafen)

*Grafen dækker over 329 kandidaters svar
Kilde: Altinget - Kandidattesten Folketingsvalg 2015

En sort og en grøn blok
Blandt de blå kandidater forholder det sig omvendt. Her erklærer intet mindre end 62 procent sig uenig i, at miljøet er vigtigere end økonomisk vækst (se graf nedenfor). Blot 15 procent erklærer sig enige, mens 23 procent svarer hverken/eller. Det er særligt Venstre og Liberal Alliances kandidater, der er mest uenige, men der er også en klar overvægt blandt DF og Konservatives kandidater.

Radikales Lone Loklindt mener, at forskellen mellem kandidaternes svar i de to politiske blokke er meget sigende for partiernes prioriteter af det grønne.

"Højrefløjen har totalt nedprioriteret det grønne, og det synes jeg, man ser meget fint. På det her område står valgkampen mellem en grøn og en sort blok. Ikke mellem en blå og en rød," siger Lone Loklindt.

V: Nødt til at tænke i vækst
Helt sådan vil Venstres Henrik Høegh ikke udlægge teksten. De blå partier har stadig det grønne for øje, men er bare mere realistiske, end de er i rød blok.

"Det skal ske i en balance, hvor man ikke har det ene foran det andet," siger Henrik Høegh.

Han mener, at kandidaternes svar er et tydeligt udtryk for, at de blå partier er mere optagede af vækst og arbejdspladser end kollegaerne i den anden ende af det politiske spektrum.

"Jeg tror, at forklaringen er, at vi ikke kan sikre velfærden i samfundet, hvis vi måler alting i forhold til miljøet. Vi er nødt til at tænke i vækst og arbejdspladser," siger Henrik Høegh og fortsætter:

"Det er et udgangspunkt, som vi er nødt til at have som politikere, og det mener jeg også i stigende grad er tilfældet på Christiansborg. Vi har haft en rød regering, der har været støttet af hele blå blok, de seneste fire år. Og vi har sjældent haft så mange vækstpakker."

*Grafen dækker over 312 kandidaters svar
Kilde: Altinget - Kandidattesten Folketingsvalg 2015

Dokumentation

Kandidat-test: Sådan fordeler svarene sig blandt partierne

Udsagn: Indsatsen for at forbedre miljøet skal gå forud for økonomisk vækst

  Helt uenig Delvist uenig Hverken/eller Delvist enig Helt enig Svar i alt*
Soc. dem 0% 15% 48% 27% 9% 66
Radikale 0% 12% 34% 43% 10% 67
SF 1% 1% 10% 51% 36% 77
Enhedslisten 1% 0% 0% 10% 89% 71
Alternativet 2% 0% 4% 4% 90% 48
Venstre 20% 61% 15% 4% 0% 71
Konservative 35% 28% 26% 11% 0% 46
DF 21% 25% 39% 12% 4% 85
Liberal Alliance 15% 73% 8% 4% 0% 73
KD 5% 5% 30% 38% 22% 37
Rød blok 1% 6% 20% 29% 45% 329
Blå blok 20% 42% 23% 11% 4% 312

* I alt har 641 ud af 779 kandidater svaret på spørgsmålet.

Kilde: Altingets og DR's kandidat-test


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Lone Loklindt

1. Viceborgmester (R), rådmand, medlem af økonomiudvalget, formand, By- og Erhvervsstrategisk udvalg, medlem, Klima, Plan og Boligudvalget m.fl., formand, Frederiksberg Forsyning, bestyrelsesmedlem, Danva, forperson, Nyt Europa
BA i fransk og engelsk (CBS 1985), cand.merc.int. (CBS 2007), MBA (Bruxelles 1988)

0:000:00