Debat

Forbrugerrådet Tænk: Vi finder den uønskede kemi 

DEBAT: Forbrugerrådet Tænk Kemis tests viser, hvor de problematiske stoffer er, og fortæller, hvordan forbrugerne kan undgå dem. Og det er præcis, hvad der bliver efterspurgt, skriver projektchef Claus Jørgensen.

Projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi Claus Jørgensen afviser Dansk Erhvervs kritik af rådets undersøgelser.
Projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi Claus Jørgensen afviser Dansk Erhvervs kritik af rådets undersøgelser.
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Claus Jørgensen
Projektchef Forbrugerrådet Tænk Kemi

De danske forbrugere er oplyste, når det kommer til uønsket kemi i forbrugerprodukter. Og de er bekymrede, hvilket de med rette kan være, når forskere toner frem i medierne og fortæller om deres forskningsresultater og peger på, at der er behov for bedre regulering af kemikalier, og når myndighederne laver lister med stoffer, som de anser for uønskede. 

Forbrugerrådet Tænk Kemis tests viser, hvor stofferne er, og fortæller samtidig, hvordan forbrugerne kan undgå dem.

Men Dansk Erhverv er igen kritisk over for det oplysningsarbejde, som Forbrugerrådet Tænk Kemi nu har arbejdet med i halvandet år. Denne gang er det vores testmetoder, der står for skud.

Fakta
Har du lyst til at blande dig?
Send dit indlæg til [email protected].

Forbrugerrådet Tænk Kemi er sat i verden for at fokusere på den uønskede kemi og guide forbrugere og virksomheder, der vil undgå den uønskede kemi. Og det er vel at mærke den uønskede kemi, som defineret af EU, myndigheder i DK og i udlandet, forskere med flere. 

Det er altså ikke Forbrugerrådet Tænk Kemi, der har defineret, hvilke stoffer som er uønskede og problematiske, som Dansk Erhverv påstår. Det skrev vi om 10. februar 2016

10.000 scanninger om dagen med Kemiluppen og en rækkevidde på Facebook på mellem 100.000 og 300.000 per uge vidner om en enorm interesse fra forbrugerne.

Claus Jørgensen
Projektchef i Forbrugerrådet Tænk Kemi

Udfylder et ventetids-vakuum
Selvom den uønskede kemi vurderes af eksperter og myndigheder til at være, ja uønsket, tager det år at få strammet reguleringen af kemikalier op. Forskere, myndigheder, ja sågar Dansk Industri og Dansk Erhverv, erkender, at der er behov for at gøre noget ved den manglende regulering af for eksempel hormonforstyrrende stoffer. Og Forbrugerrådet Tænk Kemi er netop sat i verden for at håndtere det vakuum, der opstår i ventetiden på en bedre EU-regulering af kemikalier i forbrugerprodukter. 

Der tages, som tidligere beskrevet her på Altinget, ikke højde for kombinationseffekter eller for lav dosis-effekter i den nuværende regulering, og derfor giver vi forbrugere og virksomhederne information og dermed mulighed for at foretage et oplyst valg og undgå stoffer, som forskere eller myndigheder har erklæret for uønskede. 

Klar kortlægning af kemien
Der mangler et overblik over, hvor den uønskede kemi anvendes. Ingen, måske med undtagelse af industrien og producenterne, ved, hvor eller hvor meget uønsket kemi, der er i omløb. 

Derfor tester og tjekker Forbrugerrådet Tænk Kemi forbrugerprodukter for at få kortlagt, hvor den uønskede kemi forekommer. 

På den måde kan vi vejlede og rådgive forbrugere og virksomheder, der ikke ønsker uønsket kemi i deres produkter. Og vi kan videregive informationerne til myndighederne, som kan lave risikovurderinger. 

Forbrugerrådet Tænk Kemi laver ikke risikovurderinger, og vi gør rigtig meget ud af at fortælle, at det ikke er det enkelte produkt, der udgør en risiko, men den samlede udsættelse for uønskede kemikalier, som kan være problematisk.

Data stammer fra virksomhederne
De danske virksomheder er progressive. Langt de fleste og op mod 71 procent af de produkter, der opnår en såkaldt grøn kolbe i Forbrugerrådet Tænk Kemis app, Kemiluppen, bærer danske stregkoder. Ofte bærer de også et svanemærke, der sikrer et miljømæssigt godt valg. 

Dansk Erhverv skriver, at vi baserer vores vurderinger på egne indscannede data, men faktisk er det data baseret på de informationer, som virksomhederne stiller til rådighed på deres produkter. 

Forbrugerne melder ind til os og dokumenterer ingredienserne med fotos. Der kan være ældre produkter imellem, men får produkterne en rød kolbe, så høres producenten, om hvorvidt ingredienslisten passer. Og så retter vi til i visningen til forbrugerne. 

Fremover vil også gule og grønne vurderinger sendes ud i høring til virksomhederne.

Danskerne vil gerne undgå uønsket kemi
”Forbrugerrådet Tænk Kemi skal samtidig aktivt bidrage til, at borgerne tilskyndes til at fravælge produkter, der indeholder skadelig kemi,” står der blandt andet i Aktstykket, som ligger til grund for etableringen af Forbrugerrådet Tænk Kemi.

10.000 scanninger om dagen med Kemiluppen og en rækkevidde på Facebook på mellem 100.000 og 300.000 per uge vidner om en enorm interesse fra forbrugerne for yderligere oplysning og information om den uønskede kemi.  

Det vidner også, om at forbrugere gerne vil kunne træffe et oplyst valg i en situation, hvor myndigheder og eksperter erkender, at reguleringen af kemikalier i forbrugerprodukter ikke tager højde for uhensigtsmæssige konsekvenser ved for eksempel stoffer, der har vist hormonforstyrrende effekter i dyreforsøg.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00