Debat

Forbrugerrådet: Uden Tænk Kemi er det bedste håb, at EU skynder sig

DEBAT: Danske forbrugere skal ikke lades i stikken og stå forsvarsløse over for skadelig kemi i deres hverdag, mens vi venter på EU-forbud. Det skriver Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip.

Regeringen fjerner forbrugernes eneste sikkerhed mod kemi ved at sløjfe bevillingen til Forbrugerrådet Tænk Kemi, inden EU har fundet en løsning, lyder det fra Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.
Regeringen fjerner forbrugernes eneste sikkerhed mod kemi ved at sløjfe bevillingen til Forbrugerrådet Tænk Kemi, inden EU har fundet en løsning, lyder det fra Anja Philip, formand i Forbrugerrådet Tænk.
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anja Philip
Formand for Forbrugerrådet Tænk

Det er sikkert de færreste forbrugere, der ved, om der er DEHP i deres børns skoletasker. Eller hvad med TCPP i de controllere, som de holder i hænderne ved spillekonsollerne foran skærmen?

Det er fuldt forståeligt, hvis disse bogstavforkortelser skaber forvirring. For ingen almindelige mennesker kan selvfølgelig huske navnene på de hundredevis af stoffer, som forskere og myndigheder advarer imod i vores dagligdagsprodukter.  

Nogle af stofferne er mistænkt for at kunne føre til lavere sædkvalitet, kræft, allergi eller øget risiko for spontan abort.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Senest har en ny undersøgelse fra Det Økologiske Råd vist, at der gemmer sig mistænkte hormonforstyrrende stoffer i støvet på børneværelserne.

Lange udsigter til løsning
Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) bakkede undersøgelsen fra Det Økologiske Råd op med budskabet om, at han vil kæmpe for et forbud mod tre navngivne flammehæmmere i EU-regi, heriblandt TCPP.

Forbrugernes adgang til at kunne træffe et sikkert og trygt valg er alt for vigtig til, at debatten må fortabe sig i, om hvorvidt Forbrugerrådet Tænk Kemi skal give lovlige produkter grøn, gul og rød-vurderinger, smileys eller noget helt tredje.

Anja Philip
Formand for Forbrugerrådet Tænk

Tidligere i år meldte danske myndigheder også ud, at de sammen med Det Europæiske Kemikalieagentur har fremsat forslag om at forbyde fire af de mest bekymrende ftalater, noget Miljøstyrelsen har arbejdet for i mange år. Det gjaldt blandt andet ftalaten DEHP.

Desværre kan der komme til at gå endog meget længe, før forældre kan vide sig sikre for de problematiske stoffer på børnenes værelser. 

Vi har stor respekt for myndighedernes arbejde, men vi må konstatere, at et EU-forbud mod de fire ftalater har lange udsigter og allertidligst får virkning fra 2020. I forhold til de tre flammehæmmere er udsigten formentlig endnu længere.

Forbrugerne bliver ladt i stikken
Når miljøministeren og myndighederne melder ud, at disse stoffer er så problematiske, at de bør forbydes, vil mange forbrugere selvfølgelig gerne undgå dem.  

Indtil nu har de forbrugere fået hjælp fra Forbrugerrådet Tænk Kemi. Blandt de konkrete kemikalier, som myndighederne ønsker forbudt på EU-niveau, har vi allerede hjulpet forbrugerne til at vælge autostole, klapvogne og controllere til spillekonsoller uden disse flammehæmmere. 

Forbrugerrådet Tænk Kemis test af konkrete produkter har også vist vej til, hvordan forbrugerne, mens vi venter på EU-forbuddet, kan undgå de fire ftalater, som myndighederne vil forbyde. Det har vi gjort i tests af produkter som pesto, armbånd til børn, babykøreposer, skoletasker med mere. 

Efterfølgende er flere testede produkter blevet trukket tilbage. I andre tilfælde vælger producenterne at ændre produktionen, så de uønskede kemikalier ikke længere findes i deres produkter.

Vi er helt enige med minister og myndigheder om, at disse uønskede kemikalier skal helt ud af børneværelserne og forbrugernes hverdag. Derfor er det også helt uforståeligt for os, at regeringen vil fjerne bevillingen til Forbrugerrådet Tænk Kemi og dermed fjerne forbrugernes eneste mulighed for at få information om, hvilke konkrete produkter stofferne findes i.

Informationen kan ikke undværes
Nogen vil sikkert mene, at Miljøstyrelsen sagtens kan klare informationsopgaven. Men de vil kun kunne offentliggøre listerne med de umulige stofnavne og give generelle gode råd. 

Det er ikke realistisk, at de som myndighed kan teste og informere om, hvor de indtil videre lovlige stoffer er i navngivne produkter, som Forbrugerrådet Tænk Kemi gør, og som gør forbrugerne i stand til at styre uden om de uønskede stoffer.

Forbrugernes adgang til at kunne træffe et sikkert og trygt valg er alt for vigtig til, at debatten må fortabe sig i, om hvorvidt Forbrugerrådet Tænk Kemi skal give lovlige produkter grøn, gul og rød-vurderinger, smileys eller noget helt tredje. 

Vi sætter os gerne ned og finder en løsning, som både politikere og forbrugere kan være tilfredse med.

Men essensen, at forbrugerne fortjener en uafhængig instans, der giver lettilgængelig viden om, i hvilke produkter de problematiske kemikalier findes, vil vi ikke være med til at rokke ved.

Det er helt uholdbart, hvis danske forbrugere skal høre, at deres myndigheder og politikere vil forbyde problematiske stoffer på EU-plan, samtidig med at politikerne i de mange år, der går med at skabe et flertal for forbud og til det træder i kraft, fjerner forbrugernes eneste mulighed for selv at kunne fravælge produkter, der indeholder de samme stoffer.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anja Philip

Formand, Forbrugerrådet Tænk, medlem, 2030-panelet
cand.scient. cellebiologi (Københavns Uni. 1991), ledelsesfag DOL

0:000:00