Forhandlinger fortsætter om EU’s luftpakke

UDSLIP: Trods stor usikkerhed om fremtiden for EU’s nye regler om luftkvalitet er det nu bekræftet, at arbejdet med pakken fortsætter hos EU-lovgiverne.

EU's såkaldte luftpakke, der skal sætte udslipslofter over udledningen af seks farlige stoffer, lever en usikker tilværelse.
EU's såkaldte luftpakke, der skal sætte udslipslofter over udledningen af seks farlige stoffer, lever en usikker tilværelse.Foto: Akeg/FlickR
Rikke Albrechtsen
Fakta
EU's ren luft-pakke er en opdatering af eksisterende udledningslofter, der skal reducere udslip fra industri, trafik, elværker og landbrug, der skader luftkvaliteten i Europa.
Pakken indeholder blandt andet:
Forslag om udslipsbegrænsninger for mellemstore forbrændingsanlæg
- Et nyt rent luft-program for Europa
- Reviderede nationale udledningslofter med skrappere krav på metan, ammoniak, ozon, svovldioxid, NOx (kvælstofoxider) og VOC (Volatile Organic Compound).
Det er den sidste del af pakken, som Kommissionen nu vil ændre, så den kommer til at spille sammen med en større klimaplan for 2030.

BRUXELLES: Der er stadig liv i EU’s såkaldte ren luftpakke på trods af dens placering på en såkaldt dødsliste over tiltag, som EU-Kommissionen gerne så trukket tilbage.

I december annoncerede næstformand i EU-Kommissionen Frans Timmermans, at de nye regler, der blandt andet definerer udslipslofter for en række skadelige stoffer, vil blive revideret i lyset af EU’s overordnede klimaindsats frem mod 2030.

Det efterlod lovgiverne i Europa-Parlament og Ministerrådet i stor vildrede over, hvordan de skal forholde sig til de eksisterende forslag, som de har arbejdet på i et år. Men nu har Kommissionen bekræftet over for lovgiverne, at lovarbejdet vil fortsætte som vanligt på basis af de eksisterende tekster.

0:000:00