Forskere advarer mod havbrug

HAVMILJØ: Hvis man satser på havbrug i Danmark, kan det koste vandmiljøet og dansk økonomi dyrt, lyder advarslen fra forskere på Aarhus Universitet. Dansk Akvakultur er lodret uenig.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Tænk jer nu rigtig godt om.

Sådan lyder det fra tre forskere på Aarhus Universitet, der advarer mod potentielt store negative miljøkonsekvenser ved at satse på flere havbrug.

For der er bestemt ikke småting på spil, hvis havmiljøet lider overlast:

“Det vil få vidtrækkende konsekvenser for landets opfyldelse af vores forpligtigelser over for EU og direkte bidrage med negative konsekvenser for befolkning, økonomi og jobskabelse i flere andre sektorer i Danmark,” skriver forskerne i debatindlæg på Altinget

Jeg har svært ved at forstå, hvorfor det skulle føre til stor bekymring.

Niels Dalsgaard
Dansk Akvakultur

Debatindlægget er skrevet af professor Bo Riemann, professor Stiig Markager og seniorforsker Marie Maar. Professorer ved Aarhus Universitets Institut for Bioscience.

Årsagen til opråbet er, at det er et politisk mål at udvikle dansk akvakultur, hvor der skal ske en produktionsstigning på 25 procent. I den forbindelse ligger der 13 ansøgninger til nye havbrug, som skal behandles af Miljøstyrelsen.

Selvom havbrug i det store regnestykke bidrager med en lille andel af den samlede kvælstof- og fosforbelastning fra Danmark, så er der alligevel et problem, lyder det.

Det handler om, at de fleste kommer til at ligge i Bælthavet, som er et sårbart område.

“Her er miljøtilstanden langt fra målet om god økologisk tilstand, og havbrug vil blive en væsentlig kilde til næringsstoffer - og næsten den dominerende kilde for fosfor. Dette vil være i konflikt med samfundets milliardindsats for at forbedre miljøforholdene i kystzonen igennem de sidste 25 år,” skriver forskerne.

Kan skade turismen
Det er meningen, at satsningen på havbrug skal ske uden at skade vandmiljøet, men forskerne sætter spørgsmålstegn ved, om det overhovedet kan lade sig gøre.

Det er i den forbindelse tanken, at man kan lave såkaldte kompenserende tiltag, der skal afbøde noget af forureningen fra havbrugene. Det kan eksempelvis være muslinge- og tangfarme. Men de tiltag er endnu ikke godt nok belyst, lyder det fra forskerne.

En satsning på havbrug vil ikke kun få konsekvenser for miljøets tilstand, lyder det. Den økonomiske tilstand kan også blive ramte af tabte turismeindtægter, hvis først havmiljøet kommer til at lide.

“Udvikling og fortsat vækst i turismesektoren er afhængig af positive oplevelser, som hurtigt spredes i presse, på sociale medier og via mund-til-mund. Dårlige oplevelser vil spredes på samme måde og hurtigt få konsekvenser,” skriver forskerne.

Branche afviser
I Dansk Akvakultur erklærer man sig uforstående over for forskernes budskab. Formand for havbrugsudvalget, Niels Dalsgaard, peger på, at havbrug bidrager meget lidt til den samlede udledning af kvælstof til havmiljøet.

”Den samlede mængde kvælstof fra havbrug er nede på meget få promiller. Så jeg har svært ved at forstå, hvorfor det skulle føre til stor bekymring,” siger Niels Dalsgaard.

Han påpeger desuden, at der i dag er rigtigt store miljøkrav til at få godkendt et havbrug og henviser som eksempel på Endelave Havbrug, som sidste år blev underkendt af Natur- og Miljøklagenævnet.

”Det er svært at få godkendt et havbrug i Danmark. Det kræver omfattende miljøundersøgelser, og det er en meget dyr og tung proces,” siger Niels Dalsgaard.

Et politisk indlæg
Han kalder forskernes indlæg for ”politisk”, særligt når det handler om tabte turisme-indtægter.

”Det er miljøprofessorer, som udtaler sig om konsekvenser for turisme. Det er fair nok, men jeg kan ikke se som andet end et politisk statement, og ikke miljøvidenskab,” siger Niels Dalsgaard og fortsætter:

”Og så er jeg i øvrigt ikke enig i, at det vil skade turismen. Havbrugene bliver lagt 6-7 kilometer fra land, og vi ønsker naturligvis at have et positivt forhold til fritidsinteresser, herunder lystfiskeri og sejlsport.”

Læs hele debatindlægget fra forskerne her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00