Debat

Friluftsrådet: Nye lovforslag åbner for byggeri i vandkanten

DEBAT: Nej, tennisbaner og swimmingpools hører ikke hjemme i vandkanten, skriver Friluftsrådets direktør, Jan Ejlsted, og peger på, hvordan flere aktuelle lovforslag netop lader døren stå åben for kystnært byggeri.

Friluftsrådets direktør, Jan Ejlsted, bekymrer sig over, at planloven og naturbeskyttelsesloven øger mulighederne for at bygge pavilloner og swimmingpools i vandkanten.
Friluftsrådets direktør, Jan Ejlsted, bekymrer sig over, at planloven og naturbeskyttelsesloven øger mulighederne for at bygge pavilloner og swimmingpools i vandkanten.
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jan Ejlsted
Direktør i Friluftsrådet

Det store slag om at friholde de danske kyster for byggeri blev måske nok vundet i foråret, da strandbeskyttelseslinjen på 300 meter blev bevaret i regeringens aftale med andre partier om planloven.

Og dog!

For de konkrete forslag til lovændringer i planloven og naturbeskyttelsesloven åbner alligevel for en række dispensationsmuligheder, der kan betyde, at de danske kyster bliver plastret til med forskellige anlæg. 

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

For eksempel lægger lovforslagene op til, at der kan gives dispensation til anlæg af pavilloner, swimmingpools, petanquebaner og campinghytter.

Ikke det samme som en badebro
Jeg bliver nødt til at sige, at den slags anlæg ikke hører hjemme i den danske kystnatur og slet ikke i vandkanten. 

Jeg bliver nødt til at sige, at den slags anlæg ikke hører hjemme i den danske kystnatur, og slet ikke i vandkanten. 

Jan Ejlsted
Direktør i Friluftsrådet

En af de største attraktioner ved de danske kyster er, at oplevelsen af det åbne kystlandskab og den vilde natur ikke forstyrres af byggeri mere end højst nødvendigt. 

Vi bliver ganske vist lokket med, at friluftslivets foreninger også bliver tilgodeset med bedre muligheder for bålhytter, kajakhuse og badebroer. Og ja, friluftslivets foreninger har brug for beskedne faciliteter, der kan understøtte de aktiviteter, som de laver langs kysten og på vandet. 

De skal placeres intelligent, det vil sige i forbindelse med havne og andre eksisterende anlæg eller trukket lidt væk fra vandet, så de forstyrrer mindst muligt.

Men det er saftsuseme ikke det samme som at tillade tennisbaner og swimmingpools i vandkanten!

Overvej det én gang mere
Det er ikke det samme, hverken i forhold til indgriben i landskabet eller muligheden for, at alle kan benytte faciliteterne. Og det er ikke faciliteter, der giver bedre muligheder for at opleve kystnatur eller friluftsliv på havet.

Jeg vil opfordre Folketingets partier til at overveje de forslag en gang til: Hvad er det i realiteten for interesser, der her bliver imødekommet? 

Det skylder man de mange danskere, der bakkede op om, at de danske kyster skal friholdes for byggeri!

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jan Ejlsted

Fhv. pressechef, Teknologisk Institut, fhv. souschef, Teknologirådet, fhv. direktør, Friluftsrådet, fhv. direktør, Dansk Ornitologisk Forening
lærer (1985)

0:000:00