Debat

Greenpeace: Miljøet er blevet et venstrehåndsarbejde

DEBAT: Regeringen er gået landbrugets ærinde på langt de fleste fronter i det første år ved magten, og det vidner om nogle meget små miljø-ambitioner. Men der er enkelte lyspunkter, skriver Greenpeaces kampagnechef, Julie Koch. 

Julie Koch, som er kampagnechef i Greenpeace, gør status over regeringens første år. Og der er ikke meget ros til ministeren.
Julie Koch, som er kampagnechef i Greenpeace, gør status over regeringens første år. Og der er ikke meget ros til ministeren.Foto: Pressefoto, Greenpeace
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Julie Koch
Kampagnechef hos Greenpeace i Danmark

Der er næppe en minister, der ikke oplever situationer, hvor modsatrettede interesser skal forenes.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) skal håndtere balancen mellem at beskytte miljøet og det traditionelle landbrugs økonomiske interesser. Desværre udmønter det sig ofte i Venstrehåndsarbejde under pres fra en magtfuld landbrugslobby, hvor miljøet alt for ofte er taberen.

Ministeren skal dog ikke kun gå den svære balancegang på to ben i Danmark. Også i forhold til EU ser vi, at den har udviklet sig til en gakket gangart med problematisk hældning til landbrugssiden. To aktuelle sager illustrerer dette.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Forurening af både luft og krop bekymrer ikke ministeren
I skrivende stund tyder det på, at Esben Lunde Larsen til et EU-rådsmøde om miljø fortsætter på et hold af bagstræberiske EU-lande. Den danske regering insisterer på, at landbruget fortsat skal kunne udlede store mængder af miljø- og sundhedsskadelig ammoniak fra gylle i landbruget. 

Danmark holder stædigt fast i, at man vil ikke acceptere en reduktion på 24 procent af vores ammoniak-udledning i 2020, som det er foreslået.

Vi håber i Greenpeace på, at Esben Lunde Larsen fremover vil kæmpe for flere sager for miljøet, selv om jeg for tiden, på regnfulde dage, kan komme i tvivl.

Julie Koch
Kampagnechef i Greenpeace

Når ammoniakken fra gylle fordamper, belastes naturen med forurenende partikler, der koster flere danskere en for tidlig død, end der omkommer i trafikken. Ammoniak-udslip fra dansk landbrug er opgjort til at forårsage en ekstra dødelighed på 600 tilfælde og 1,46 million sygedage årligt ifølge Jesper Baks kronik Politiken 16. november 2015.

Ifølge regeringens egne beregninger er de økonomiske udgifter til dårligt helbred som resultat af luftforureningen ti gange større, end det ville koste landbruget at reducere ammoniakudslippet.

Dårligt for økonomien og dårligt for folkesundheden burde være argumenter nok, men det er det tilsyneladende ikke for vores minister. 

Ignorerer kræft-advarsel fra WHO
Et andet kontroversielt eksempel i Danmark og Europa er sagen om sprøjtegiften glyphosat, der er aktivstoffet i Roundup, verdens mest solgte ukrudtsmiddel. 

Modsat andre lande som Frankrig, Holland, Italien og Sverige har Danmark ønsket at få fornyet godkendelsen af glyphosat.

Igen følger Danmark i landbrugssporet ved ikke at hæve et øjenbryn i debatten om, hvorvidt glyphosat virkelig bør forlænges, når Verdenssundhedsorganisationen WHO dokumenterer, at det sandsynligvis er kræftfremkaldende. 

Lige nu tegner det med Danmarks støtte desværre til, at landbruget får lov til at anvende Roundup.

Små lys i mørket
Heldigvis er der små lys i mørket. Esben Lunde Larsen skal have ros for, at han til stor fortrydelse for blandt andre Dansk Industri og Landbrug & Fødevarer kritiserede EU-Kommissionens forslag til kriterier for, hvornår stoffer er hormonforstyrrende, for at være for svage. 

Vi håber i Greenpeace på, at Esben Lunde Larsen fremover vil kæmpe for flere sager for miljøet, selvom jeg for tiden, på regnfulde dage, kan komme i tvivl.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00