Grønne NGO'er om Lundes lukkede udspil: Uhørt og skuffende

LUKKET: Det er uhørt og skuffende, at miljøminister Esben Lunde Larsen (V) ikke vil præsentere regeringens naturudspil for offentligheden, lyder det fra Verdensnaturfonden og Verdens Skove.

Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det er uhørt, at miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ikke vil præsentere regeringens udspil til en naturpakke for offentligheden, men derimod kun for de blå partier.

”Det er helt uhørt, at ministeren vælger det. Vores natur er noget, som angår os alle sammen. Så vores ønske er helt klart, at der er åbenhed i forhandlingerne,” siger Bo Normander, der er programleder i skove og biodiversitet hos Verdensnaturfonden WWF.

Verdens Skove er også skuffede over miljøministerens beslutning om at lade udspillet blive bag lukkede døre.

”Vi er meget forundrede, fordi vi synes, at det er vigtigt, at der er en gennemsigtighed omkring naturområdet. Ikke mindst efter den omfattende debat gennem det seneste halve års tid,” siger Thor Hjarsen, der er biolog i Verdens Skove.

Ifølge Altingets oplysninger fremlægger Esben Lunde Larsen sit naturpakkeudspil for de øvrige blå partier tirsdag morgen klokken 7.30 bag lukkede døre.

Ifølge WWF's Bo Normander kan konsekvensen af Esben Lundes lukkethed blive mangel på en debat, der inddrager hele Danmark.

”Danmarks natur har brug for en demokratiske debat. Danmark har forpligtet sig til at standse tabet af biodiversitet inden 2020, så det er ikke bare en sag for blå blok, men en sag for hele Danmark,” siger han.

Mangel på faglig sparring
Både Thor Hjarsen og Bo Normander mener desuden, at det er problematisk, at den lukkede proces forhindrer forligspartierne i at få input fra organisationer, forskere og eventuelt andre politiske partier, der ikke er inviteret med ind i forhandlingslokalerne.

Det kan i den sidste ende gå ud over indholdet af naturpakken.

”Jeg frygter meget, at der ikke rigtigt kommer noget ud af den her naturpakke. At den ikke bliver så ambitiøs, fordi man ikke vil lytte til forskellige organisationers og partiers bidrag til den. Det kan let blive en narresut til naturen,” siger Bo Normander.

Thor Hjarsen fremhæver, at forskere og eksperter heller ikke får mulighed for at korrigere regeringen, hvis der skulle være faglige misforståelser.

”Hvis nu regeringen peger på tiltag til at skabe biodiversitet, som reelt er fagligt forkert, så har vi ikke mulighed for at kommentere på det og påvirke den proces. Mange af de forskere og NGO'ere, der ved noget om det, bliver holdt ude af den sidste og afgørende del af processen,” siger han.

Landbrugspakken må ikke sluge midler
I forbindelse med vedtagelsen af landbrugspakken har Konservative krævet, at naturpakken skal indeholde tiltag, der kan kompensere for den øgede kvælstofudledning fra landbruget.

Selvom Bo Normander synes, det er et fornuftigt krav fra Konservative, så er han bekymret for, at kravet sluger midler fra naturpakken og fokus fra egentlige naturtiltag.

”Hvis der bliver lavet nogle aftaler internt i blå blok, så kan det ende med en naturpakke uden indhold for naturen, fordi så skal landbrugspakken kompenseres, og så skal Liberal Alliance kompenseres og så videre,” siger Bo Normander.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00