Debat

Har Eva Kjer to milliarder til urørt skov?

DEBAT: Regeringens planer om urørt skov kommer til at koste i nærheden af to milliarder kroner, lyder regnestykket fra Esben Møller Madsen fra Skåneskogens Utvecklings AB og Naturstyrelsens tidligere vicedirektør, Anders Erik Billeschou. Men hvad får vi for pengene, spørger de?

Direktør og skovrider i Skåneskogens Utvecklings AB&nbsp;Esben Møller Madsen&nbsp;og konsulent og tidligere vicedirektør i Skov- &amp; Naturstyrelsen<span>&nbsp;Anders Erik Billeschou kræver svar af miljøminister Eva Kjer Hansen. Hvad kommer der&nbsp;ud af at kaste to milliarder efter urørt skov, lyder spørgsmålet.<br><br></span>
Direktør og skovrider i Skåneskogens Utvecklings AB Esben Møller Madsen og konsulent og tidligere vicedirektør i Skov- & Naturstyrelsen Anders Erik Billeschou kræver svar af miljøminister Eva Kjer Hansen. Hvad kommer der ud af at kaste to milliarder efter urørt skov, lyder spørgsmålet.

Foto: Colourbox
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Esben Møller Madsen
Direktør og skovrider i Skåneskogens Utvecklings AB 

og Anders Erik Billeschou
Konsulent og tidligere vicedirektør i Skov- & Naturstyrelsen

26. august har vores nye miljøminister, Eva Kjer Hansen, udtalt her på Altinget, at hun ikke vil forholde sig til, om det er dyrt at udlægge 20 procent af statsskovene urørt. Det vil vi gerne.

De 20 procent svarer til cirka 20.000 hektar. Vi forudsætter, at det skal være løvskov fra den gamle ende. Det er i al fald det, der har været anbefalet fra universiteterne og flere grønne organisationer.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit debatindlæg til [email protected].

I så fald taler vi om to milliarder kroner i nutidsværdi. 

Et simpelt overslag
Den del af skoven, der har nået omdriftsalderen og derfor er klar til at blive forynget, har en nettoværdi på 360 millioner kroner. Den del, der er yngre, har en nutidsværdi ved fortsat skovdrift, det, skovøkonomer kalder venteværdi, på 1.620 millioner kroner. I alt 1,98 milliarder kroner. 

Vi håber, miljøministeren vil komme ud af busken og oplyse skatteborgerne om, hvor dyrt projektet er efter ministeriets egne beregninger.

Af Esben Møller Madsen og Anders Erik Billeschou
Direktør og skovrider i Skåneskogens Utvecklings AB og konsulent og tidligere vicedirektør i Skov- & Naturstyrelsen

Afkastet af to milliarder kroner ligger mellem 40 og 60 millioner kroner om året, alt efter om investeringen kan opnå to eller tre procents forrentning.

Og så er der jo indtægten fra udleje af jagt. Det må forventes, at værdien af det aktiv forringes. Vi har ikke medtaget det i vores overslag.

Ikke nok gammel skov
Der er kun 5.500 hektar gammel løvskov over 100 år, der ikke allerede er disponeret til naturformål som urørt skov, græsningsskov, stævningsskov og plukhugstskov. De resterende 14.500 hektar skal findes i aldrene helt ned til 40 år. 

Det er uklart for os, om de yngre og mellemaldrende bevoksninger er interessante som urørt skov, men der er ikke nær gammel løvskov nok på miljøministeriets skovarealer.

Vurderingen er meget summarisk, og der må regnes med en vis usikkerhed. Men vi er ret overbeviste om, at den ikke skyder helt forbi. Vi har anlagt forsigtige skøn. 

Ministeren må ud af busken
Vi håber, miljøministeren vil komme ud af busken og oplyse skatteborgerne om, hvor dyrt projektet er efter ministeriets egne beregninger. 

Ministeren opfordres samtidig til at oplyse, hvad vi får for pengene. Især med hensyn til sikring af vores truede arter og med hensyn til at standse tabet af biodiversitet inden år 2020. 

Og det er ikke nok bare at gentage, at det er godt for biodiversiteten. Vi vil gerne vide, hvilke arter der er tale om.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00