Her er blå bloks miljø-politik

BAGGRUND: Hvilken miljøpolitik vil en ny regering føre, hvis de blå partier vinder valget? Altinget ser nærmere på de borgerliges udspil om landbrug, natur, skov og planlægning.

Erling Bonnesen (tv) og Henrik Høegh har i flere år tegnet Venstres natur- og landbrugspolitik. Høegh genopstiller dog ikke til valget. 
Erling Bonnesen (tv) og Henrik Høegh har i flere år tegnet Venstres natur- og landbrugspolitik. Høegh genopstiller dog ikke til valget. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Anders Jerking

Både landmålere, landmænd og vandmænd kan indstille sig på nye tider, hvis blå blok vinder det kommende valg.

En række forslag og udmeldinger, som de blå partier er kommet med i de seneste måneder, peger i retning af især to ændringer: mere frihed til landbruget, og mindre statslig styring.

1. Landbrug
Mest markant er VKO's 16 punkts landbrugspakke, som også har tydelige miljø-aftryk.

Et af punkterne er et opgør med gødskningsnormerne, så landmænd fra 2017 kan gøde op til det optimale niveau.

Et andet punkt handler om at afskaffe de generelle randzoner og de 60.000 hektar efterafgrøder, som blev indført, da randzone-arealet blev halveret.

Et tredje punkt handler om, at ammoniak-krav fra stalde fremover kun skal gælde for stalde tæt på særligt værdifulde naturområder.

Endelig skal, for det fjerde, miljøgodkendelser behandles inden for højst 6 måneder.

2. Vandplaner
Lige nu er anden generation af vandplanerne i høring, men Venstre har erklæret, at de nuværende udkast skal skrottes. I stedet vil man begynde forfra, hvilket naturligvis vil forsinke planerne.

Venstre vil i højere grad bruge direktivets undtagelses-muligheder, så nogle vandløb, søer og dele af fjordene bliver undtaget fra målet om god økologisk tilstand.

Venstre drømmer om, at planerne skal have mindre fokus på kvælstof. I stedet skal der skrues op for alternative indsatser som stenrev, muslinge-opdræt og udplantning af ålegræs.

Hvis det ikke er nok – og hvis lokale målinger viser behov for det, kan det blive nødvendigt at etablere minivådområder og eventuelt opkøbe jord til udtagning.

3. Vandløb
Blå blok fremsatte i foråret et beslutningsforslag om en ny vandløbslov, hvor det skal understreges, at vandløbs formål primært er at sikre afvanding. Det skal forhindre forsumpning og oversvømmelser – også hvis klimaforandringerne vil give mere nedbør. Forslaget vil betyde, at vandløb skal vedligeholdes mere end i dag.

4. Planlov
Venstre har altid været kritisk over for planloven, men i Foghs regeringer agerede Konservative ofte modvægt og forsvarede dele af planloven. Den nye K-formand, Søren Pape Poulsen, har imidlertid skiftet kurs og erklæret, at tiden er løbet fra planloven.

Papes meldinger skyldes ikke mindst de seneste års mediesager om højbede og terrasser, som i den borgerlige blok har skabt en stemning af, at almindelige menneskers behov knægtes af skrankepave-planlæggere i Naturstyrelsen. Stemningen forstærkes af
borgmestre, som mener, at planloven bremser væksten i udkantsdanmark.
En samlet blå blok har derfor lagt op til at justere især strandbeskyttelseslinjen og kystnærhedszonen.

Det er mere usikkert, hvad der kommer til at ske med reglerne for detailhandlen. Her vil Venstre gerne liberalisere, men dels er DF bekymret for butiksdød i de små landsbysamfund, dels har De Samvirkende Købmænd traditionelt haft et godt lobby-greb i Konservative.

5. Skov
Skovdebatten har raset de seneste måneder – ikke mindst efter at en samlet blå blok har fremsat et beslutningsforslag om at udlægge 250 km2 statsskov som urørt skov. Det skal sikre biodiversiteten i skovene og er langt mere vidtgående end regeringens forslag om 30 km2 urørt skov. Forslaget er da også blevet modtaget med glæde af flere biologer.

Forslaget har den store fordel for blå blok, at man man kan lave en ambitiøs natur-indsats på et område, hvor man ikke generer landbruget eller andre dele af erhvervslivet.

Det store spørgsmål er dog, om blå blok også vil gennemføre forslaget, hvis beregninger fra en ny, blå finansminister viser, at forslaget bliver dyrere end hidtil antaget.

6. Naturplan
I foråret vedtog de røde partier Naturplan Danmark, som blandt andet indeholder udviklingen af et grønt danmarkskort og forbud mod at gøde og sprøjte på §3-beskyttede naturområder.

De blå partier stemte imod forslaget, fordi de mener, at forbuddet vil have store økonomiske konsekvenser for landbruget. Partierne erklærede, at reglerne angående §3-natur vil blive rullet tilbage, hvis magten skifter.

Sådan ser konturerne ud kort før valget. Men kun tiden kan vise, hvor meget der ender med at blive til virkelighed, hvis blå blok vinder. Man har før set, at miljøpolitiske ambitioner er blevet forstyret af invasive arter som regnedrenge og kronjurister.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00