Debat

KemiWatch skal skabe modvægt til industrien

DEBAT: Arbejdet med at sikre forbrugerne mod kemikalier er blevet nedprioriteret de seneste par år. Derfor er et tiltag som KemiWatch en nødvendighed. Det skriver Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier for Det Økologiske Råd.

Der er brug for KemiWatch for at sikre de danske forbrugere. Det mener Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier for Det Økologiske Råd.
Der er brug for KemiWatch for at sikre de danske forbrugere. Det mener Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i kemikalier for Det Økologiske Råd.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I stedet for kun at hæfte sig ved, om KemiWatch vil skade industriens interesser, burde Jakob Lamm Zeuthen nærlæse de påtænkte arbejdsopgaver.

Lone Mikkelsen
Seniorrådgiver i kemikalier, Det Økologiske Råd

Af Lone Mikkelsen
Ph.d. Seniorrådgiver i kemikalier, Det Økologiske Råd

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til: [email protected]

For et år siden, da Informationscenter for Miljø og Sundhed blev nedlagt, var tonerne fra Dansk Erhverv anderledes positive end dem, vi ser nu ved udsigten til et KemiWatch. Dengang skrev miljøpolitisk chef Jakob Lamm Zeuthen, ”at det er fint, at færre organisationer udtaler sig om forbrugersikkerhed og kemikalier, da forskellige udmeldinger har vist sig at skabe utryghed hos forbrugerne om, hvad der er tilstrækkeligt sikkert". I et debatindlæg i Altinget den 22. oktober er tilgangen en anden.

Jakob Lamm Zeuthen sætter spørgsmålstegn ved, om uafhængig og solid information om forbrugersikkerhed bedst indsamles af én part. Vi mener i Det Økologiske Råd, at det er afgørende, at der skabes tilstrækkelig information til forbrugerne omkring de kemikalier, som de kan blive udsat for i deres hverdag.

Dette netop på den baggrund, at ikke alle kemikalier, som af den ene eller anden årsag anses som bekymrende, af de danske myndigheder og/eller EU’s myndighedssystem, er reguleret tilstrækkeligt til at sikre menneskers sundhed samt miljøet.

Forbrugerne skal træffe egne valg
Kun via saglig oplysning er forbrugerne i stand til at træffe de valg, de føler sig sikre ved. For selvfølgelig skal lovligt markedsførte produkter ikke hænges ud, men forbrugerne har trods alt ret til at kunne træffe deres egne valg ud fra fagligt funderede oplysninger.

I stedet for kun at hæfte sig ved, om KemiWatch vil skade industriens interesser, burde Jakob Lamm Zeuthen nærlæse de påtænkte arbejdsopgaver. ”Udover at indsamle og opbygge viden samt levere uafhængig og faglig solid information om kemikalier i produkter skal KemiWatch også samarbejde med andre danske og EU-baserede NGO’er, så myndighedernes indsatser i EU suppleres af en fælles NGO-stemme.” 

Netop i dette arbejde ligger det reguleringsorienterede, som naturligvis skal underbygges af forskningsresultater og anden evidens. Og at beskylde Forbrugerrådet Tænk for at skulle starte forfra med at samle kompetencer og viden, det er måske at tage munden for fuld.

Nedprioriteret arbejdsområde
De har, i et tæt samarbejde med os, arbejdet med kemikalieområdet i en lang årrække og har allerede et stærkt netværk i både Danmark og EU. Forbrugerrådet Tænk i særdeleshed til andre forbrugerorganisationer og Det Økologiske Råd til de andre grønne NGO’er i EU.

Der er ikke så mange andre danske NGO’er at samarbejde med. Det er et fagområde, hvor vi i de seneste år har set, at midlerne bliver mindre, og mindre og flere danske miljøorganisationer har allerede måttet omprioritere og mere eller mindre lukke ned for deres indsatser på kemikalieområdet. Dette bøder forbrugerne for, og det berigtiger i endnu højere grad opstarten af KemiWatch. Det er ikke løsningen på kemikalieproblematikken, men et stort bidrag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00