Kjer: Økologer bruger mere zink til syge smågrise end konventionelle landmænd

SAMRÅD: Grønne partier virkede overraskede, da miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) på samråd oplyste, at økologiske landmænd bruger mere zink i foder til syge smågrise end konventionelle landmænd.

Julie Lundbek

"Jeg skal lige høre, om det, ministeren siger helt konkret, er, at økologerne bruger mere zink til fravænningsgrise?", og

"Jeg vil godt lige følge op på den med, at økologerne bruger mere zink. Det overrasker mig, og derfor kunne jeg godt tænke mig at få oversendt dokumentationen for det, så vi kan få kigget lidt nærmere på de tal". 

Første bemærkning oven for faldt fra Enhedslistens miljøordfører, Maria Reumert Gjerding, og den anden fra Alternativets ditto, Christian Poll, under et samråd med miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) onsdag 3. februar 2016.

Ministeren var indkaldt af miljøordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) på baggrund af bekymring om stigende niveauer af zink og kobber i landbrugsjorden.

Både Maria Reumert Gjerding og Christian Poll efterspurgte handling i forbindelse med niveauerne af zink og kobber, og i den forbindelse fremhævede Eva Kjer Hansen:

"Til Maria Reumert og Christian Poll kan jeg sige: Bare det var så nemt, for så kunne vi jo hurtigt sætte nogle ting i gang. Fravænningsdiarré har mange årsager, så det er ikke så entydigt, som man gerne vil gøre det til. Og så er det jo sådan, at økologiske producenter bruger mere zink end konventionelle - det viser jo også, at det ikke entydigt er fravænningsperioden og den udfordring, der lægger der," lød det.

Ministeren lovede også ordførerne at oversende dokumentation for, at økologiske landmænd bruger mere zink. 

Ministeren vil have mere viden om årsager
Enhedslisten og SF slog under samrådet på, at smågrise tages fra moderen for tidligt og derfor har større sandsynlighed for at blive syge - og som konsekvens deraf blive behandlet enten med zink eller antibiotika. Ministeren gentog, at problemet med afvænningsdiarré kan skyldes flere ting: 

"Jeg gjorde netop opmærksom på, at fravænningsdiarré kan have mange årsager, og at økologiske producenter bruger mere zink end konventionelle og jo samtidig har en længere fravænningsperiode. Så derfor er der jo god grund til, at vi graver mere ned i det og får mere viden på området," lød det altså fra ministeren, som henviste til nogle igangværende forskningsprojekter på området. 

Ministeren bekræftede yderligere på samrådet, at mens økologiske landmænd nok bruger mere zink, så bruger de væsentligt mindre antibiotika end de konventionelle landbrug. Hun erklærede sig i den sammenhæng også enig med Maria Reumert Gjerding (EL) i, at det ene problem dog ikke skal erstattes af et andet, altså at antibiotika ikke skal erstattes med zink og vice versa.

Kjer: Der skal gøres noget
Eva Kjer Hansen tilkendegav på samrådet, at det er bekymrende med zink og kobber i landbrugsjord, og at der skal gøres noget ved det. I den sammenhæng er hun blandt andet optaget af igangværende forskning i årsager til fravænningsdiarré samt erhvervets arbejde med at finde alternativer til zink i forbindelse med diarréramte smågrise. Hun vil nemlig først pålægge eventuel regulering, når hun er helt sikker på, tiltagene rent faktisk har en effekt. 

Kjer om zink i landbrugsjord: Det er bekymrende

 

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00