Kosmetik-branchen: Ingen grund til mikroplast-forbud

KOSMETIK: Brancheorganisationen SPT ønsker anerkendelse for sit arbejde med udfasning af mikroplast i kosmetikprodukter. Danmarks Naturfredningsforening kræver totalforbud.

Mikroplast ender blandt andet i havet, når det udledes gennem bildæk, maling og altså også kosmetik. 
Mikroplast ender blandt andet i havet, når det udledes gennem bildæk, maling og altså også kosmetik. Foto: Stine Larsen/Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Mikro-plast er en makro-diskussion. Advarsler om plastøer i oceanerne, kræftrisiko og adfærdsændringer hos dyr har fået både politikere, interesseorganisationer og erhvervslivet til at rette fokus mod de små stykker plast.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ønsker et fælles europæisk forbud mod mikroplast i kosmetik, og senest er et forslag om et forbud af denne type af et enstemmigt bæredygtighedsudvalg sendt til endelig vedtagelse i regi af Nordisk Råd.

Men måske er sådan en lov at skyde ved siden af målet. I hvert fald står kosmetikbranchen alene for en forsvindende lille del af den samlede udledning af mikroplast i naturen.

Det gør brancheorganisationen SPT i et brev til Miljø- og Fødevareudvalget d. 1. februar opmærksom på. Her refererer foreningen til en rapport udgivet af Miljøstyrelsen, hvor det anslås, at blot 0,1 procent af mikroplastudledningen stammer fra kosmetik. Samtidig skriver SPT, at brugen af mikroplast i rinse-off produkter som for eksempel skrubbecreme på europæisk plan er nedsat med 82 procent i perioden 2012-2015.

Fakta
Mikroplast defineres som plaststykker på op til 5 mm.

Ifølge Miljøstyrelsen står kosmetikbranchen i Danmark for én promille af den samlede udledning af mikroplast.

Langt størstedelen af udledningen stammer fra maling, bildæk og skosåler. Der findes ikke umiddelbare løsninger på dette problem.  

Fakta fra

Proportioner i debatten
Det får nu Helle Fabiansen, der er administrerende direktør i SPT, til at ønske proportioner i debatten.

”Pilen kommer hurtigt til at pege på kosmetikindustrien. Kosmetik står for en ufatteligt lille del af problemet. Vi skal som industri selvfølgelig gøre, hvad vi kan. Men proportionerne skal med, så man sætter ind der, hvor miljøeffekten er størst ” siger Helle Fabiansen og fortsætter:

”Man overvejer at lovgive mod et problem, som stort set har løst sig selv.”

Helle Fabiansen
Adm. direktør, SPT

”Man overvejer at lovgive mod et problem, som stort set har løst sig selv.”

Når kosmetikbranchen kan levere en frivillig gradvis udfasning, skyldes det ifølge SPT, at man som branche tidligt har været opmærksom på de negative følger af mikroplast. Det erklærede mål er et totalt stop i 2020. Men så længe kan miljøet ifølge Danmarks Naturfredningsforening ikke vente.

”Heldigvis har mange virksomheder fokus på problemet, og nogen har været gode til at gøre noget ved det selv. Men det betyder ikke, at vi ikke skal stille krav, og få dem til at handle hurtigere, frivillige aftaler alene er ikke nok,” siger Sine Beuse Fauerby, der er Energi- og miljøpolitisk seniorrådgiver i DN.”

I januar kunne Dansk Naturfredningsforening skrive, at over 20.000 har skrevet under på et ønske om en ny dansk plast-politik. Hos Økologisk Råd har man været med til at udvikle appen Beat the microbead, der alene i Danmark ligeså er downloadet mere end 20.000 gange.

Lovgivning er signal til Europa
Det var den socialdemokratiske gruppe, der i september sidste år rejste forslaget om forbud mod mikroplast i kosmetiske produkter. Det forslag blev 25. januar af et enigt udvalg sendt videre til endelig beslutning.

Og selvom beslutningsforslag vedtaget i Nordisk Råd ikke altid finder vej til de nationale lovbøger, ser Alternativets Christian Poll, der sidder i udvalget for et bæredygtigt Norden i Nordisk Råd, enigheden som et stærkt signal.

”Vi kan med et forbud starte en lavine. Laver vi et forbud i Danmark og de andre nordiske lande, lægger det et pres på EU, der kan medføre et forbud på europæisk plan,” siger Christian Poll (ALT).

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Helle Fabiansen

Adm. direktør, Kosmetik- og Hygiejnebranchen
cand.techn.soc. (Roskilde Uni. 1995)

0:000:00