Debat

KTC: Der er også turisme i vandløbene

DEBAT: Vi skal blive bedre til at fremme mulighederne for at fiske i de danske vandløb, søer og havområder, for de tiltrækker feriegæster, skriver faggruppeformand i Kommunalteknisk Chefforening Hanne Stensen Christensen.

Turisme-potentialet i de danske vandløb er stort, men det bliver slet ikke udnyttet optimalt, mener Hanne Stensen Christensen, der er faggruppeformand i Kommunalteknisk Chefforening og direktør i Lejre Kommune.
Turisme-potentialet i de danske vandløb er stort, men det bliver slet ikke udnyttet optimalt, mener Hanne Stensen Christensen, der er faggruppeformand i Kommunalteknisk Chefforening og direktør i Lejre Kommune.Foto: KTC
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Stensen Christensen
Faggruppeformand i KTC Natur og overfladevand og direktør i Lejre Kommune

Der har været en del debat om vandløbene i dette efterår. Noget af debatten har drejet sig om vandløbsvedligeholdelse og vandafledning. KTC har bidraget med flere indlæg og senest med et, der bar titlen Fup og fakta om vandløbene.

Der er også skrevet artikler om helhedsplanlægning, og om at vandløbet skal anskues i hele sin længde. 

Vi skal aktivt planlægge, hvor vandet skal være, når vandløbene er fyldt op, vi skal med andre ord have p-pladser til vand.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Men hvis man vil have det hele med, skal man betragte vandløbene i et endnu bredere perspektiv, hvor både landskabelige, rekreative og økonomiske aspekter inddrages. 

Trækker turister til
Det er velkendt, at vandløbene har økonomisk betydning for landbruget og for dyrkningssikkerheden på marken. Der er imidlertid også andre sektorer, hvor vandløbene har økonomisk betydning; en af dem er turismen. 

Vi skal huske på alle de potentialer, der er, når debatten drejer sig om vandløbene.

Hanne Stensen Christensen
Faggruppeformand i Kommunalteknisk Chefforening og direktør i Lejre Kommune

Det er ikke bare Tivoli, Den Lille Havfrue og de hvide sandstrande, der kan få turister til Danmark. Mange turister fisker i vandløb, søer og havområder. 

I rapporten Samfundsøkonomisk betydning af lystfiskeri i Danmark, Fødevareministeriet 2010, er det opgjort, at der var 3,1 millioner overnatninger i 2008 af udenlandske turister, der havde fisket i Danmark.

Tænk på tværs af sektorerne
Ved at arbejde på tværs af sektorerne er det muligt at fremme lystfiskerturismen. 

Fyns Amt gik foran og startede tilbage i 1990’erne projekt Havørred Fyn, og den satsning har trukket mange lystfiskerturister til Fyn. 

Der er blevet investeret, og det har givet resultater, så der nu kommer langt flere lystfiskerturister til Fyn.

De seneste år er der iværksat et lignende projekt på Sjælland under navnet Fishing Zealand, inspireret af Havørred Fyn. Fishing Zealand omfatter fra 2016 i alt ni sjællandske kommuner: Odsherred, Vordingborg, Roskilde, Guldborgssund, Lejre, Kalundborg, Gribskov, Stevns og Næstved. 

Ved at tænke på tværs skal potentialet udvikles. Der skal naturligvis være fisk i vandløb, søer og havområder, og her hjælper vandplanens projekter.

Erhvervslivet skal hjælpe til
Erhvervslivet og lokalbefolkningerne skal også involveres i at udvikle de tilbud, der tiltrækker lystfiskere og deres familier. 

Sommerhusudlejerne kan forlænge sæsonen, for det er ikke kun i højsæsonen, at man kan fiske. 

Derudover skal man tænke i aktiviteter for hele familien, for det er ikke sikkert, at alle familiemedlemmer er lige interesserede i at stå med gummistøvler på og fiske.

Vi skal huske på alle de potentialer, der er, når debatten drejer sig om vandløbene. 

Kommunerne skal arbejde sammen, og kommunerne skal arbejde med erhvervslivet om at udnytte de muligheder, der er i lystfiskerturismen og i anden turisme, der er baseret på naturoplevelser. 

Der er et stort potentiale her, som slet ikke bliver udnyttet optimalt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00