L&F og økologer strides om GMO-forbud

GMO: Økologisk Landsforening vil have, at Danmark skal have lov at brande sig som GMO-frit land. Landbrug & Fødevarer er skeptisk og vil lade det være op til den enkelte landmand.
Økologisk Landsforening mener, at der er et stort markedspotentiale, hvis Danmark satser på en GMO-fri fødevareproduktion.
Økologisk Landsforening mener, at der er et stort markedspotentiale, hvis Danmark satser på en GMO-fri fødevareproduktion.Foto: www.colourbox.com
Peter Baggesgaard Hansen

Dansk landbrug får i fremtiden store konkurrenceproblemer. Derfor er vi nødt til at fokusere på en produktion, som er anderledes end andre landes, og vi kunne være dem, der producerer GMO-frit.

Rikke Bagger Jørgensen
Seniorforsker, DTU
Danmark skal have lov til at fravælge GM-afgrøder ud fra et erhvervspolitisk ønske om at ville brande Danmark som GMO-frit. Det er konklusionen i et høringssvar fra Økologisk Landsforening til EU-Kommissionens forslag til nye GMO-regler.

Forslaget lægger op til, at de enkelte lande kan sige nej til dyrkning af GM-afgrøder ud fra et ønske om at forhindre tilstedeværelse af GMO i andre produkter. Forslaget tager dog forbehold for direktivet om sameksistensregler, hvorunder de enkelte lande kan opstille regler, der sikrer sameksistens mellem GM-afgrøder og ikke-GM-afgrøder:

Direktør i Økologisk Landsforening Paul Holmbeck stiller sig skeptisk over for forbeholdet, da han mener, det er usikkert, hvordan det skal tolkes:

"Det er ikke hundrede procent klart, at de begrundelser, som hedder beskyttelse af GMO-fri produktion, giver mulighed for, at man af erhvervspolitiske årsager med eksport som formål kan satse GMO-fri," siger han og fortsætter:

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00