Landzone-regler, grønne kiler og købmænd deler Folketinget

PLANLOV: Oppositionen kæmper for at få ændret regeringens forslag til ny planlov på en række områder. Men erhvervsminister Brian Mikkelsen skal ikke frygte for sit flertal.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) blev mødt med kritik, da regeringens forslag til ny planlov blev behandlet i folketingssalen.
Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) blev mødt med kritik, da regeringens forslag til ny planlov blev behandlet i folketingssalen.
Hjalte T. H. Kragesteen

Der var både panderynker, glæde og krav om større ambitioner, da Folketinget i sidste uge forhandlede om Danmarks nye planlov.

Erhvervsminister Brian Mikkelsen (K) måtte under 1. behandlingen lægge øre til en stribe bekymringer fra de partier, som ikke står bag den brede planlov-aftale fra juni 2016.

Ministeren appellerede imidlertid til, at man ser positivt på de mange nye muligheder for udvikling rundt om i kongeriget. For ændringerne er helt nødvendige, lød det:

”Planloven har ikke fulgt med tiden på alle områder, og der er i dag en lang række eksempler på, at planloven skaber udfordringer i forhold til det initiativ og engagement fra virksomheder og borgere, som skal skabe vækst og udvikling lokalt,” sagde Brian Mikkelsen.

Det er vigtigt at slå fast her, at fingerplanen står uantastet.

Brian Mikkelsen (K)
Erhvervsminister

De røde partier – undtagen Socialdemokratiet – står uden for sommerens store politiske aftale, der danner baggrund for lovforslaget. Og alle som en udtalte de kritik af regeringens forslag. Bekymringerne kredsede fra alle partier om tre elementer: Lempede landzoneregler, fingerplanens grønne kiler og lempede regler for detailhandlen.

De lempede landzoneregler gør det blandt andet muligt uden tilladelse at udvide eksisterende virksomheder og helårshuse op til 500 kvadratmeter. Her lød kritikken, at det ikke hjælper de trængte landdistriktsområder, som ellers er hele øvelsens hovedformål.

”Når man lægger op til, at det (landzonereglerne, red.) skal gælde for hele landet, får man præcis det modsatte. Så styrker man de større byer og vækstcentrene. Og det bliver de facto på bekostning af landdistrikterne,” sagde erhvervsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF).

Uantastet fingerplan
Fingerplanen, som har været helt central for udviklingen i hovedstadsområdet i mange år, var også en del af torsdagens debat. Bliver den reelt afskaffet med det nye lovforslag, lød spørgsmålet i samklang fra de røde partier.

Svaret fra ministeren var ikke til at tage fejl af:

”Det er vigtigt at slå fast her, at fingerplanen står uantastet,” sagde Brian Mikkelsen, der dog lagde op til, at den skal diskuteres i løbet af 2017.

Potentielt en katastrofe
Til gengæld var det noget uklart, om fingerplanens ”grønne kiler” også er uantastet. De grønne kiler er områder, hvor der er sat en række begrænsninger for byggeri. Ifølge ministeren medfører planlovforslaget nogle ”mindre, marginale ændringer”.

”Det har jeg personligt ikke nogen problemer med. Hvis nogen har problemer med det, må man jo diskutere det,” sagde Brian Mikkelsen og uddybede sin holdning til kilerne:

”Jeg er selv meget opmærksom på de grønne kiler. Jeg synes, det er en styrke for hovedstadsområdet, at vi har dem.”

De røde partier udtrykte dog stor bekymring for de grønne kiler, der ligger i landzonen.

”Det er potentielt en katastrofe for hovedstadens landskaber, hvor planlæggerne i forvejen kæmper en brag kamp for at sikre landskabshensyn. Man har tidligere undtaget hovedstadsregionen fra lempede landzoneregler, og det bør man naturligvis fortsat gøre,” sagde Alternativets miljøordfører Christian Poll.

Bekymring for de små landsbyer
Det tredje stridspunkt handler om købmænd. Oppositionen – særligt SF – talte dunder mod lempelserne af regler for dagligvarebutikkers placering og størrelser. Også det går ifølge oppositionen stik imod hensigten.

”Forøgelsen i maksimumstørrelsen af de forskellige typer af dagligvarebutikker vil uvægerligt gøre et indhug i de helt små byer og landsbyer. Hvis skolen lukker, betyder det alverden, at der er en købmand i en landsby,” sagde Lisbeth Bech Poulsen.

Det blev under debatten fremført, at der i ”en del af de mange høringssvar”, netop bliver peget på bekymringen for de nye regler for butiksstørrelser. De Samvirkende Købmænd har i Altinget rettet en hård kritik mod regeringens forslag.

Venstre fastholdt i folketingssalen, at man gavner landdistrikterne. Erhvervsordfører Torsten Schack Pedersen lagde vægt på, at ændringerne skal gavne produktiviteten i detailhandlen til gavn for forbrugerne.

”Det afgørende er, at kunderne afgør, hvilke butikker der overlever. Og hvilke der ikke gør,” sagde han.

Torsten Schack Pedersen mener, at der findes mange ”branddygtige købmænd”, som godt kan få det til at fungere, hvis det er noget man ønsker lokalt.

S: Vi må evaluere i 2020
Socialdemokratiet er eneste parti fra rød blok, der er med i aftalen fra juni. Den står partiet ved, lød det fra erhvervsordfører Thomas Jensen. Han glædede sig over, at det efter hårde forhandlinger lykkedes Socialdemokratiet at ”trække de mest vidtgående tænder ud”.

Til kritikken fra resten af rød blok var linjen, at planloven skal evalueres i 2020.

”Men vi står på mål for den aftale, vi har indgået, og så må vi se, om udviklingen går, som vi forventer, eller om den går, som ordføreren forventer, og hvis det er sådan, må vi tage det op til overvejelse i 2020,” sagde Thomas Jensen.

Liberal Alliance stod egentlig uden for sommerens aftale, men er qua regeringsdeltagelsen tiltrådt forliget. Men det ændrer ikke på partiets holdninger, lød det fra miljøordfører Carsten Bach.

”Vi mener stadigvæk, at det pågældende lovforslag er lidt for lidt liberalt,” sagde han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Christian Poll

Specialkonsulent, DTU, afdelingen for Kvantitativ Bæredygtighedsvurdering
civilingeniør (DTU,1991)

Lisbeth Bech-Nielsen

MF (SF), finansordfører
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2009)

0:000:00