Debat

L&F: Nærlæsning gør ikke Cowi-rapport mere rigtig

REPLIK: Efter nærmere gennemlæsning af Cowi's grundvandsrapport står det stadig klart, at den er ufærdig og mangelfuld, skriver Lars Hvidtfeldt fra Landbrug & Fødevarer i et svar til Esben Lunde Larsen. 

Foto: Landbrug & Fødevarer
Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Hvidtfeldt
Viceformand i Landbrug & Fødevarer

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen opfordrede mig forleden i Altinget til at vende tilbage, når jeg havde nærlæst Cowi’s grundvandsrapport, så jeg ikke drog forhastede konklusioner.

Det har jeg nu haft lejlighed til, og desværre forbliver helhedsbilledet det samme som ved første gennemskimning, nemlig at der er en række vigtige forhold, som ikke adresseres i rapporten. Stik imod det kommissorium, der er givet.

Jeg undrer mig for eksempel over, at Cowi ikke forholder sig til de forhold, som burde være vurderet nærmere, før data blev indberettet til EU.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Grundvandsrapport er ufærdig
I kommissoriet for rapporten fremgår det tydeligt, at der skal ske en analyse af overvågningssystemet og de datakilder, som ligger til grund for indberetningen.

Som et mindstemål forventede vi, at analysen ville forholde sig til, om det er ok at benytte brønde, og hvordan det spiller ind på en grundvandsforekomst, om der ligger sammenklumpninger af boringer, der ikke er repræsentative. Rapporten er her ganske ufærdig.

Som et mindstemål forventede vi, at analysen ville forholde sig til, om det er ok at benytte brønde, og hvordan det spiller ind på en grundvandsforekomst, om der ligger sammenklumpninger af boringer, der ikke er repræsentative. Rapporten er her ganske ufærdig.

Lars Hvidtfeldt
Viceformand i Landbrug & Fødevarer

Cowi forholder sig heller ikke til, at indtag, som der analyseres udfra, varierer imellem vandområdeplanperioder. Det virker temmelig tilfældigt, hvilke analyser der indgår i en vilkårlig vandplanperiode. Det bør naturligvis vurderes nærmere.

Jeg ser også behov for at undersøge, hvorledes det spiller ind på en grundvandsforekomst, om der ligger en Loop-station/Grumo-boringer, hvor der analyseres hyppigt, og hvorledes det spiller ind, om der er dybe boringer, man aktivt vælger at omlægge til hvilende boringer. 

Dette centrale punkt adresserer rapporten heller ikke, trods et tydeligt kommissorium der klart siger, at der skal gennemføres en analyse af antallet og sammensætningen af målepunkter, der ligger til grund for indberetningen. 

Vi skal sikre en fair vurdering af vandtilstand
Vores forslag til at rette op og komme videre er, at der nedsættes en arbejdsgruppe således, at man sikrer en fair vurdering af tilstanden af grundvandsforekomsterne i Danmark. Der skal herunder være sikkerhed for, at det ikke er nogen ulempe for landmænd at have Grumo- eller Loop-boringer i deres område.

Det er ikke afgørende for os, om der kommer en ny og revideret rapport, eller at fejlene adresseres i et andet regi. Det vigtigste er, at vi får en regulering baseret på faglighed.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Hvidtfeldt

Formand for Videncentret for Landbrug og Lolland-Falsters Folketidende, godsejer, Gl. Kirstineberg
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1995)

0:000:00