Debat

L&F: Her er vores forslag til naturpakken

DEBAT: Landmændene vil gerne naturen, men den må ikke forhindre udviklingen af en konkurrencedygtig produktion. Sådan er det desværre i mange tilfælde i dag, skriver Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer. 

Naturpakken skal give naturen et løft og samtidig sikre, at landbruget kan udvikle sig konkurrencedygtigt, skriver Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer. 
Naturpakken skal give naturen et løft og samtidig sikre, at landbruget kan udvikle sig konkurrencedygtigt, skriver Martin Merrild, formand for Landbrug & Fødevarer. Foto: lf.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Martin Merrild
Formand for Landbrug & Fødevarer

Landmændene er nogle af de vigtigste partnere, når det gælder udvikling og pleje af den danske natur.

Derfor har Landbrug & Fødevarer i forbindelse med den kommende naturpakke en række forslag til, hvordan vi gør naturen endnu mere attraktiv. Landmændene vil gerne naturen, men den må ikke blive en klods om benet, som forhindrer udviklingen af en konkurrencedygtig landbrugsproduktion.

Sådan er det desværre i mange tilfælde i dag – og det er en af de største udfordringer, vi står overfor, når vi taler landbrug og natur. Vi har derfor brug for en naturpakke, som giver naturen et løft og samtidig sikrer, at landbruget kan udvikle sig konkurrencedygtigt.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Målrettet indsats
Først og fremmest skal naturindsatsen målrettes. Som samfund er det afgørende, at vi prioriterer vores kræfter de steder, hvor vi har de største naturværdier og truede arter, som skal bevares og beskyttes. Nogen steder skal vi gøre meget mere for at sikre det mest værdifulde, og andre steder kan beskyttelsen lempes eller gøres mere fleksibel.

En målrettet indsats på de særligt værdifulde naturarealer udelukker ikke en indsats for den almindelige natur i landbrugslandet. Her kan vi med enkle greb komme rigtig langt, hvis vi får skabt bedre incitamenter. Det handler ganske enkelt om at gøre det lettere for landmanden at eje, pleje og etablere natur.

En målrettet indsats på de særligt værdifulde naturarealer udelukker ikke en indsats for den almindelige natur i landbrugslandet. Her kan vi med enkle greb komme rigtig langt, hvis vi får skabt bedre incitamenter.

Martin Merrild
Formand for Landbrug & Fødevarer

Landbrug & fødevarer har en lang række forslag til, hvad der skal med i naturpakken - her er tre konkrete indspil.

Bedre muligheder for naturpleje
Tilgroning er en af de største trusler mod vores beskyttede natur. Der er derfor et stort behov for mere naturpleje, hvor arealerne afgræsses med for eksempel kvæg eller får. Her har landbruget meget at tilbyde.

Mange landmænd laver allerede i dag værdifuld naturpleje, men der er behov for mere. Der er omkring 350.000 hektar plejekrævende natur i Danmark – i dag er der aftale om pleje på cirka 83.000 hektar. Vi foreslår, at der afsættes flere nationale midler til naturpleje – så flere arealer kan blive plejet, og plejen kan tilrettelægges efter naturens behov. Samtidig skal reglerne forenkles, så de fungerer bedre i den praktiske virkelighed. Der skal både være plads til naturens dynamik, tages hensyn til dyrenes ve og vel og sikres en ordentlig bundlinje for landmanden.

Mere natur gennem ”erstatningsnatur”
Mange små naturarealer har en placering, der både gør det svært at få en god naturtilstand og svært at optimere markdriften. I sådanne tilfælde kan der opnås fordele for både naturen og for landbruget, hvis naturområder kan flyttes. Det kan man bare ikke. Som reglerne er i dag, er det meget svært at få en dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3 – også selvom der er tale om et lille isoleret område uden særlige naturværdier.

Vi foreslår, at der åbnes op for mere smidighed i administrationen, så det bliver nemmere at få lov til at nedlægge eller ændre et naturområde mod, at der målrettet etableres et tilsvarende eller større naturområde et andet sted. Kan man ikke finde et egnet sted på bedriften, skal landmanden kunne betale ind til en lokal naturfond eller lignende, som går til etablering eller pleje af natur et andet sted. Det er selvfølgelig ikke alt natur, der bare kan nedlægges og flyttes, men for eksempel småsøer, som lodsejeren selv har etableret, skal kunne sløjfes igen.

Ny natur uden restriktioner
En del landmænd afholder sig fra at etablere eller pleje naturområder for ikke at risikere, at arealerne vokser ind i en beskyttet tilstand og dermed kan give begrænsninger for driften. En af de sikreste måder at undgå, at for eksempel et brakareal udvikler sig til natur, er løbende at pløje det op – også selvom landmanden egentlig ikke har et ønske om at anvende arealerne til dyrkning.

Der er behov for en ændring af reglerne, så det er mere attraktivt for en landmand blot at lade arealer ligge. Derfor foreslår vi, at naturbeskyttelsen differentieres, så ny natur, der er etableret frivilligt - for eksempel småsøer, vildtremiser, andre småbiotoper eller arealer, der har udviklet sig til natur som følge af frivillige plejetiltag - ikke kan blive omfattet af beskyttelsen efter Naturbeskyttelseslovens § 3. Områderne skal heller ikke afkaste restriktioner som følge af husdyrloven. På den måde kan der skabes langt mere ny natur.

Dette var tre af vores forslag til en naturpakken – og vi har mere at byde ind med. Lad os sammen lave en god naturpakke.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Martin Merrild

Fhv. formand, Landbrug & Fødevarer, fhv. borgmester (V), Struer Kommune
agraøkonom (1977), merkonom

0:000:00