Debat

L&F: Kommunerne skal tage ansvar for vandløbene

DEBAT: Vandløb er infrastruktur, og derfor er det kommunernes opgave at holde dem ved lige. Det skriver L&F’s viceformand Lars Hvidtfeldt, som mener, at det er nødvendigt med nogle klarere regler, så kommunerne ved, hvad der forventes af dem.

Landbrug & Fødevarers viceformand, Lars Hvidtfeldt, efterspørger klare regler for kommunernes vedligeholdelse af vandløbene. Der skal ikke være noget at være i tvivl om, skriver han.
Landbrug & Fødevarers viceformand, Lars Hvidtfeldt, efterspørger klare regler for kommunernes vedligeholdelse af vandløbene. Der skal ikke være noget at være i tvivl om, skriver han.Foto: Landbrug & Fødevarer
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lars Hvidtfeldt
Viceformand i Landbrug & Fødevarer

Lige nu kører der flere steder, blandt andet i Altinget, en interessant debat om vandløb, oversvømmelser og kommunernes tolkning af vedligeholdelsesregulativet. Blandt andet har Kommunalteknisk Chefforening været særdeles aktiv med en række indlæg af varierende lødighed. 

Der er i den forbindelse værd at slå et par pointer fast.

Vandløb er infrastruktur. Det betyder, at vedligeholdelse er en opgave, som kommunen er forpligtet til at varetage. På KTC lyder det nu og da i debatten, som om det er en service, kommunen påtager sig af sit hjertes godhed og nærmest yder pro bono.

Fakta
Vil du blande dig i debatten?
Send dit indlæg til [email protected].

Kommunerne går til smertegrænsen
Det er åbenlyst ikke altid nogen nem opgave for kommunerne, i hvert fald oplever rigtigt mange lodsejere landet rundt store problemer. Og i nogle tilfælde er det helt sikkert en kendsgerning, at oversvømmelser ikke har kunnet undgås med det nuværende regulativ. 

Men i andre tilfælde er regulativet ikke overholdt, eller elastikken er spændt til godt og vel smertegrænsen. Til kommunekassens favør og lodsejernes disfavør, hvilket selvfølgelig ikke er acceptabelt for de berørte borgere.

Man kan som borger undre sig over de kommunale chefers lyst til at politisere i stedet for at søge efter de konstruktive løsninger, der kan sikre lodsejerne den service, som de med al rimelighed kan forvente fra deres kommune.

Lars Hvidtfeldt
Viceformand i Landbrug & Fødevarer

Fra landbruget efterspørger vi klarere regler, der gør det tydeligt for kommunerne, hvad der forventes af dem. 

Vi ser derfor frem til, at regeringen med inddragelse af kompetente eksperter i forskningsverdenen får set på fup og fakta og får tilrettet administrationsgrundlaget, som der er lagt op til med beslutningsforslaget om bedre vandløbsvedligeholdelse, som V, DF, LA og K fremsatte i foråret. 

Opgaven skal være klar
En klargøring af regelsættet vil give kommunerne en klarere opgavebeskrivelse og dermed borgerne en højere grad af retssikkerhed.

Fra Landbrug & Fødevarer hilser vi i almindelighed konstruktive indspil fra embedsværket velkomment som en berigelse og kvalificering af den offentlige debat. I den aktuelle debat optræder KTC dog ikke som den kvalificerende indspiller, men i langt højere grad som en politiserende aktør. 

Man kan som borger undre sig over de kommunale chefers lyst til at politisere i stedet for at søge efter de konstruktive løsninger, der kan sikre lodsejerne den service, som de med al rimelighed kan forvente fra deres kommune.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Hvidtfeldt

Formand for Videncentret for Landbrug og Lolland-Falsters Folketidende, godsejer, Gl. Kirstineberg
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1995)

0:000:00