Debat

L&F: Miljøreglernes serviceeftersyn er tiltrængt

DEBAT: Miljøbeskyttelse skal både handle om hensyn til miljøet og om muligheder for vækst og beskæftigelse, skriver L&F-direktør Flemming Nør Pedersen. Han glæder sig over, at miljø- og fødevareministeren planlægger en oprydning i miljølovgivningen.

Direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen ser frem til en regel-forenkling, så miljøbeskyttelse ikke bare handler om tung administration, men også om mulighederne for vækst og beskæftigelse.
Direktør i Landbrug & Fødevarer Flemming Nør-Pedersen ser frem til en regel-forenkling, så miljøbeskyttelse ikke bare handler om tung administration, men også om mulighederne for vækst og beskæftigelse.Foto: lf.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Flemming Nør-Pedersen
Direktør i Landbrug & Fødevarer

Inden årets udgang skal en tredjedel af bekendtgørelserne under Miljø- og Fødevareministeriet være væk, lød udmeldingen fra miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen for godt en måned siden.

Ved samme lejlighed forklarede hun, at formålet med at rydde op i de 2.400 love og bekendtgørelser er at gøre det nemmere at drive virksomhed i Danmark. Og nemmere at få miljøgodkendelser, så virksomhederne hurtigt kan komme i gang med at skabe nye job til danskerne.

Det glæder vi os over i fødevareklyngen. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

En forbedring af fødevareerhvervets rammevilkår er noget, vi i høj grad ser frem til. 

Låser landmændene fast til miljøbelastningen
Den eksisterende lovgivning trænger til et eftersyn, især på miljøområdet, hvor vi har regler, der ikke blot bremser væksten, men i visse tilfælde også tilskynder til øget forurening. 

Den eksisterende lovgivning trænger til et eftersyn, især på miljøområdet, hvor vi har regler, der ikke blot bremser væksten, men i visse tilfælde også tilskynder til øget forurening. 

Flemming Nør-Pedersen
Direktør i Landbrug & Fødevarer

Hvis en landmand for eksempel ønsker at lægge to eller tre staldanlæg sammen til et nyt og moderne anlæg, som kan producere mere og har en lavere miljøbelastning end de eksisterende staldanlæg tilsammen, giver det ganske god mening. 

Desværre stiller miljøreglerne ofte så skrappe krav til den reducerede miljøbelastning, at det økonomisk set er urentabelt for landmanden at bygge om. 

På den måde låses landmanden i praksis fast i sin gamle og mere miljøbelastende produktion til skade for både miljø og vækst. 

Ventetid og unødigt bureaukrati gavner ingen
I sidste uge forklarede miljø- og fødevareministeren, at hun nu også vil undersøge, om nogle virksomheder – eller måske endda hele brancher – kan slippe for miljøgodkendelser. 

Det gjorde hun i erkendelse af, at unødvendigt bureaukrati og ventetid ikke er til gavn for nogen - for nu at bruge ministerens egne ord.

Initiativet har udspring i et nabotjek, hvor 1.200 danske virksomheder er blevet sammenlignet med deres kollegers vilkår i henholdsvis Tyskland og Sverige, når det handler om miljøgodkendelser.

Hvis ministerens serviceeftersyn resulterer i en mere smidig godkendelsesproces herhjemme, er jeg sikker på, at det vil blive modtaget med kyshånd ude hos virksomhederne. 

Det vil blandt andet betyde, at virksomhederne langt hurtigere vil kunne udvide eller omlægge deres produktion, så de matcher nye markedsvilkår, for eksempel på helt nye markeder. 

Derfor er vi også meget positive over for initiativet i Landbrug & Fødevarer. 

Lav love med både miljøhensyn og vækstmuligheder
Hvis reglerne udformes ordentligt, er jeg sikker på, at de vil gavne fødevareerhvervet.  

Det er vigtigt, at man med en lovreform sikrer, at der sker en reel forenkling af reglerne, så miljøbeskyttelse ikke bare handler om tung administration, men at der i stedet er fokus på både miljø og mulighederne for vækst og beskæftigelse. 

I Landbrug & Fødevarer mener vi eksempelvis, at det skal være mere fleksibelt for fødevarevirksomhederne at komme af med deres rensede spildevand, og at det skal være nemmere for landmanden at udvide besætningen og dermed bidrage til vækst og beskæftigelse, især i de danske yderområder. 

Regeringens fokus på bedre rammevilkår er strengt nødvendigt og går heldigvis fint i spænd med en forsvarlig, miljømæssig politik.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Flemming Nør-Pedersen

Direktør for medlemmer og markeder, Landbrug & Fødevarer, medlem, 2030-panelet, bestyrelsesformand, Fødevarebanken
civilingeniør, hd (CBS 1994)

0:000:00