Liberalt opråb: Kysterne skal ud af statens jerngreb

INTERVIEW: Folk, der bor ved kysterne, har været påført en spændetrøje siden 1937, mener Liberal Alliances miljøordfører, Carsten Bach. Nu vil han have løsnet grebet om kommuner og borgere.

Carsten Bach er miljøordfører for Liberal Alliance.
Carsten Bach er miljøordfører for Liberal Alliance.Foto: Steen Brogaard/Folketinget
Hjalte T. H. Kragesteen

Jeg har slet ikke nogen bekymring for kysterne. 

Carsten Bach (LA)
Miljøordfører
Fakta
Det vil regeringen i forhold til strandbeskyttelsen:

Regeringen vil:

Ændre reglerne om strandbeskyttelse, så borgere, hvis grund er beliggende inden for 300 meter fra strandkanten, frit må foretage mindre ændringer på grunden, dog opretholdes forbuddet mod ændringer i selve klitten.

Ændre reglerne om strandbeskyttelse, så virksomheder og det lokale fritids- og foreningsliv kan skabe tidssvarende faciliteter og anlæg langs kysterne. 

Kilde: Regeringen

Det kan godt være, at Carsten Bach smiler, mens han energisk tegner og fortæller om, hvordan Liberal Alliance vil lempe reglerne for beskyttelse ved kysterne.

Men han er godt irriteret over den debat, der for tiden er om regeringens udspil til at lempe kystbeskyttelsen. Hvor de grønne organisationer demonstrerer med fakkeltog på stranden, hvor Connie Hedegaard frygter for arvesølvet, og hvor Konservative og Socialdemokraterne hænger i håndbremsen.

Et af argumenterne i debatten er, at strandbeskyttelsen er noget, man har indset nødvendigheden af for mange år siden. At den går helt tilbage til 1937.

Dokumentation

Strandbeskyttelseslinjen

I 1937 besluttede Folketinget, at der skulle være forbud mod byggerier mellem vandkanten og 100 meter ind på land. Der er sidenhen kendt som strandbeskyttelseslinjen.

Linjen blev i 1999 udvidet til 300 meter.

Kilde: Kystdirektoratet


0:000:00