Debat

Lokal involvering virker – også i Danmark

DEBAT: Inddragelse af borgere og organisationer med interesse i de lokale erhvervs-, miljø- og naturforhold er afgørende, når nationale miljøplaner skal iværksættes. Vi kan lære meget af England og Wales, der har gode erfaringer med bottom-up løsninger i forbindelse med planlægning af miljøindsatser. Det skriver Ivar Ravn, direktør I Videncentret for Landbrug.

Ivar Ravn, direktør, Videncentret for
Landbrug, efterlyser fortsat inddragelse af lokale vandråd i forbindelse med vandløbsindsatsen. Der må gøres op med en 'one-size-fits-all'-tankegang, skriver han. <br>
Ivar Ravn, direktør, Videncentret for Landbrug, efterlyser fortsat inddragelse af lokale vandråd i forbindelse med vandløbsindsatsen. Der må gøres op med en 'one-size-fits-all'-tankegang, skriver han.
Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ivar Ravn
Direktør, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

Vi nærmer os afslutningen på de danske vandråds arbejde.

I vandrådene samles repræsentanter fra lodsejere, landbrug, grønne organisationer og andre med interesser i vandmiljø. Vandrådenes opgave er at levere indspil til kommunernes forslag til indsats i forhold til vandløbsindsatsen i vandplanerne. Forude venter lokalt myndighedsarbejde inden forslag til indsatsprogram sendes videre til Naturstyrelsen 1. oktober.

I landbruget glæder vi os meget over, at vandrådene på trods af et stort tidspres har vist sig at fungere særdeles godt. Alle tilbagemeldinger tyder på, at rådene, der begyndte arbejdet i april, er præget af konstruktive debatter og evnen til at finde win-win løsninger, der tager udgangspunkt i de lokale forhold og inddrager de erfaringer, som de stedkendte aktører hver især kan bidrage med.

Ingen planer om fortsat samarbejde

Så langt så godt. Bekymringen og ærgrelsen må være, at vandrådene har en midlertidig karakter, og at de gode erfaringer med bottom-up planlægning ikke bliver ført videre. Inddragelse af de lokale interessenter har vi nemlig meget ringe tradition for i Danmark, når det handler om planlægning af miljøindsats.

I landbruget glæder vi os meget over, at vandrådene på trods af et stort tidspres har vist sig at fungere særdeles godt. Alle tilbagemeldinger tyder på, at rådene, der begyndte arbejdet i april, er præget af konstruktive debatter og evnen til at finde win-win løsninger, der tager udgangspunkt i de lokale forhold, og inddrager de erfaringer, som de stedkendte aktører hver især kan bidrage med.

Ivar Ravn
Direktør, Videncentret for Landbrug, Planteproduktion

I Danmark har vi i stedet en lang forvaltningstradition med fokus på det nationale niveau. ”One size fits all” har været devisen. Der er slet ikke kutyme for at inddrage lokale aktører med henblik på at sikre løsninger, der er skræddersyede til de lokale forhold. Og der er da heller ikke umiddelbart lagt op til, at vandrådene – hvor godt fungerende de end er – vil danne skole for fremtidig regulering.

Det er en stor skam, for inddragelse af borgere og organisationer med interesse i de lokale erhvervs-, miljø- og naturforhold er en nøgle til bæredygtige løsninger, der nyder bred accept.

Gode erfaringer i England og Wales
Et rigtigt godt eksempel på, hvordan det kan ske, findes i England og Wales. Her findes interesseorganisationen Rivers Trust, som Videncentret for Landbrug for nyligt var på studietur til.

Rivers Trust har til formål at skabe et sundt vandmiljø og en bæredygtig og helhedsorienteret vandforvaltning på oplandsniveau ved hjælp af frivillige. Netværket består af 47 lokale afdelinger, der dækker det meste af England og Wales. Organisationen støttes af staten, fordi medlemmerne er med til at sikre, at de statslige miljømål nås gennem lokale initiativer.

Rivers Trust er igangsætter af en lang række projekter og initiativer i vandoplandene i hele regionen. Og det sker i vid udstrækning med stor opbakning fra de lokale interessenter. Det ejerskab sikres blandt andet gennem, at de lokale ideer og visioner i størst mulig udstrækning sættes i værk. Det sker naturligvis inden for rammerne af de overordnede nationale målsætninger. På den måde styrkes sammenhængen mellem den lokale viden og den overordnede planlægning.

De britiske erfaringer med Rivers Trust er positive, og det vil for alle involverede og for miljøet være et stort fremskridt, hvis vi i Danmark kunne få en model, der åbner op for en tilsvarende måde at arbejde med miljø på. Og perspektiverne er langt større end blot vandløb. Erfaringerne kan bredes ud til hele miljø- og naturforvaltningen i landdistrikterne, hvor et positivt samspil mellem erhvervs- og naturinteresser er en afgørende forudsætning for udviklingen af det gode liv på landet - for alle parter.

Vi står desværre med flere barrierer, for at den ambition kan opfyldes. Den største af disse barrierer er traditionen for at administrationen sker på et nationalt og overordnet niveau. Her skal overvindes en angst fra centralt hold for at miste kontrol. Sker det, og får vi rammer, der sikrer bred involvering fra alle interessenter, så får vi en unik mulighed for at lave de helt rigtige, lokalt funderede og fagligt stærke løsninger på miljøudfordringerne. Så derfor, kære politikere og embedsværk; tag på en studietur til England og lad jer inspirere.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00