Kommentar af 
Lone Andersen

Lone Andersen: Der er brug for flere midler til at skabe viden om naturpleje

KOMMENTAR: Siden 2015 har der været gratis informationsmøder om landdistriktsordningens tilskud til naturpleje, men det stopper nu, fordi midlerne løber ud. Det er ærgerligt, for viden om naturpleje er en forudsætning for bedre natur, skriver Lone Andersen.

Som landmand er det umådeligt demotiverende at gøre en indsats ud fra bedste overbevisning og så bagefter få skudt i skoene, at det ikke var godt nok, skriver Lone Andersen.
Som landmand er det umådeligt demotiverende at gøre en indsats ud fra bedste overbevisning og så bagefter få skudt i skoene, at det ikke var godt nok, skriver Lone Andersen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lone Andersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

2.000 landmænd, naturrådgivere og landbrugskonsulenter har siden 2015 deltaget i informationsmøder og temadage om tilskud til naturpleje og forvaltning af naturarealer med fokus på at fremme biodiversiteten. Det har været en kæmpe succes, men desværre ser det ud til at stoppe med udgangen af 2019, da der ikke er afsat flere penge til indsatsen.

Derfor vil jeg på det kraftigste opfordre til, at der i Miljø- og Fødevareministeriet afsættes midler til at videreføre denne indsats, så endnu flere landmænd fremover kan blive opdateret både på viden i forhold til tilskudsreglerne og viden om forvaltningen af naturarealerne med fokus på at fremme biodiversiteten.

Omdrejningspunktet på møder og temadage har været landdistriktsordningens tilskud til pleje af græs- og naturarealer – men også mange andre spørgsmål om landbrug, natur og biodiversitet er blevet præsenteret for de mange engagerede deltagere.

Arrangementerne har været gennemført af Seges som en gratis mulighed for både landmænd og rådgivere og har været finansieret med landdistriktsmidler i et udbud først via den daværende NaturErhvervsstyrelse, siden Landbrugsstyrelsen. I de sidste tre år som en del af Naturpakken fra 2016.

Fakta
Lone Andersen er viceformand i Landbrug & Fødevarer.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

At vide, at så mange af mine landmandskolleger og deres rådgivere har fundet det relevant at deltage i de udbudte kurser, gør mig både glad og stolt – og understreger, at der er et stort ønske i landbruget om at gøre en indsats for naturen – og vel at mærke gøre det rigtigt.

Al erfaring viser, at jo mere konkret faglig information vi kan få ud til landmændene om natur og biodiversitet, jo større effekt kommer der ud af de indsatser, der igangsættes. Og da det er landmændenes dyr, som står for græsning af Danmarks vigtigste naturarealer, er det helt afgørende, at naturplejerne har den fornødne viden om, hvordan de bedst forvalter de værdifulde arealer til gavn for biodiversiteten.

Hvis vi skal leve op til målet om at sikre gunstig bevaringsstatus i Natura 2000-områderne, så er det helt afgørende – og ovenikøbet en lavthængende frugt – at tage fat her.

Lone Andersen
Viceformand i Landbrug & Fødevarer

Som landmand er det umådeligt demotiverende at gøre en indsats ud fra bedste overbevisning og så bagefter få skudt i skoene, at det ikke var godt nok, eller at effekten af indsatsen udebliver. Så ud over at kvalificere den indsats, der sker på naturarealerne, så har det også en meget motiverende effekt på landmanden at vide, at man gør det rigtige.

På temadagene har der derfor været fokus på, hvordan man kan se, om den indsats, man som landmand gør, rent faktisk virker for naturen. Det er netop ved at mødes, blive fagligt opdateret, diskutere konkrete erfaringer og se de gode eksempler hos andre naturplejere, at vi bliver klogere.

Når vi mødes, udfordres vi på vores vanetænkning, og via de faglige oplæg opstår der en større faglig forståelse for de udfordringer og muligheder, der er for at få de nuværende tilskudsordninger til at matche målene med biodiversitet bedst muligt.

Og at temadagene så også har til formål at sikre, at landmanden får viden om de ret komplicerede regler, der er for tilskud til naturpleje, så de kan leve op til de krav, der er fra EU i forbindelse med støtteordningerne, er en god service til dem, der gerne vil udføre naturpleje. Alt for mange naturplejere har haft dårlige oplevelser med kontrol af ordningerne.

Mere viden og større forståelse for de grundlæggende krav i ordningen mindsker frygten og risikoen for utilsigtede overtrædelser med efterfølgende tilbagebetaling af tilskud. Samlet set giver det både gladere landmænd og mindre administration af ordningerne. Samtidig har deltagerne haft mulighed for at møde og diskutere ordningerne med repræsentanter fra Landbrugsstyrelsen, hvilket giver en større gensidig forståelse og respekt for hinanden.

Derfor gør det mig også rigtig ærgerlig, at denne succeshistorie nu ser ud til at slutte!

Det er nemlig sådan, at de sidste midler til indsatsen løber ud i år, og de sidste kurser er planlagt til at blive afholdt i denne måned. Og der er ikke afsat nogen nye midler til at videreføre indsatsen. Det er en skam, når nu erfaringerne fra de sidste fem år viser, at både interessen og behovet er der.

Skal vi sikre en endnu bedre forvaltning og pleje af naturen, er der behov for at skrue op for ambitionsniveauet. Fra Landbrug & Fødevarer har vi gentagne gange peget på, at der er behov for mere direkte viden og rådgivning til landmændene om natur og biodiversitet.

Fokusplaner og Naturtjek på landbrugsejendommene står stadig høj på vores ønskeliste over elementer, der kan indgå i en kommende biodiversitetsplan, og ikke mindst i forhold til vores allerfineste naturområder i Natura 2000 viser erfaringerne, at der er et stort behov for mere direkte viden til de landmænd, der ejer og forvalter områderne.

Læs også

Seges har i deres projekt "Fra viden til virkning" vist, at der desværre mange steder er mangel på viden om, hvorfor et areal er beskyttet, hvad det er for arter eller naturtyper, der gør et areal til noget helt særligt, som vi skal passe på – og hvordan en forvaltningsindsats kan gennemføres mest hensigtsmæssigt til gavn for de sjældne arter.

Hvis vi skal leve op til målet om at sikre gunstig bevaringsstatus i Natura 2000-områderne, så er det helt afgørende – og ovenikøbet en lavthængende frugt – at tage fat her og for alvor få sat gang i en målrettet og direkte rådgivningsindsats.

Og ja – det koster penge, men jeg er overbevist om, at en konkret faglig rådgivning til de lodsejere, der ejer eller forvalter de mest værdifulde naturarealer i Danmark, vil være givet rigtig godt ud og er et vigtigt værktøj, når vi skal sikre fremgang for naturen i Danmark.

-----

Lone Andersen er viceformand i Landbrug & Fødevarer. Indlægget er udelukkende udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lone Andersen

Viceformand for Landbrug & Fødevarer, formand for Familielandbruget og Copa-Cogega's arbejdsgruppe for økologi, gårdejer
Borris Landbrugsskole 1981

0:000:00