Miljøminister giver S-ordfører skylden for kaotisk år på miljøfronten

HØRT I FOLKETINGET: Den Socialdemokratiske ordfører er bestemt en af dem, der har ansvaret for, at det seneste år på miljøområdet har været kaotisk, sagde miljøminister Esben Lunde Larsen (V) til Simon Kollerup (S) under torsdagens lovbehandling.

Henrik Axel Lynge Buchter

Torsdag behandlede Folketinget et lovforslag om målrettede efterafgrøder, og under denne lovbehandling gik bølgerne højt mellem miljøminister Esben Lunde Larsen (V) og Socialdemokratiets miljøordfører, Simon Kollerup.

Her mente ministeren, at S-ordføreren var enormt polemisk i sin tale, og samtidig skyld i at det seneste år på miljøområdet havde været kaotisk. Simon Kollerup mente derimod, at folketingsmedlemmerne blot udfører deres arbejde ved at påpege ting, der ikke fungerer i lovforslagene.

Selve loven, som blev behandlet, skal give ministeren bemyndigelse til at fastsætte krav om etablering og placering af målrettede efterafgrøder. Formålet er at reducere kvælstofbelastningen fra fødevare- og landbrugspakken. Den nye lov vil ændre de målrettede efterafgrøder fra at være en frivillig ordning til at være lovpligtige.

Dokumentation

Det handler lovforslag L145 om:

Resumé
Lovforslaget fremsættes med henblik på give miljø- og fødevareministeren en række bemyndigelser, bl.a. til i 2017 og 2018 at fastsætte krav om etablering og placering af målrettede efterafgrøder svarende til en samlet kvælstofreduktion på 1.186 ton kvælstof i forhold til kystvande, 3.729 ton kvælstof i rodzonen
i forhold til grundvand og yderligere 1.934 ton kvælstof i rodzonen.

Lovforslaget skal bl.a. ses i sammenhæng med den frivillige ordning om målrettede efterafgrøder. Den frivillige målrettede efterafgrødeordning og dette lovforslag skal endvidere ses i forlængelse af ændring af lov om jordbrugets anvendelse af gødning og om plantedække, jf. lovbekendtgørelse nr. 388 af 27. april 2016.

Lovforslaget træder i kraft den 5. april 2017.


0:000:00