Debat

Naturbeskyttelse.dk: Stop ødelæggende sten-indsamling

DEBAT: Når sten fra marker og hegn bliver samlet ind til at etablere et nyt stenrev, vil det skade naturen der, hvor stenbunkerne allerede er levested for dyr, skriver Peder Størup fra Naturbeskyttelse.dk.

Peder Størup fra Naturbeskyttelse.dk frygter for konsekvenserne af en planlagt stenindsamling og vil have myndighederne på banen.
Peder Størup fra Naturbeskyttelse.dk frygter for konsekvenserne af en planlagt stenindsamling og vil have myndighederne på banen.
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Peder Størup
Redaktør på Naturbeskyttelse.dk

Naturbeskyttelse.dk finder det meget problematisk, at der er etableret en stenindsamling for at bruge dem til et nyt stenrev i Natura-2000 området ved Løgstør Bredning. 

Indsamlingen er arrangeret af Limfjordsraadet og sat til at skulle foregå 3. november. 

Projektet ved Løgstør Bredning i Limfjorden skal undersøge, hvorvidt etablering af stenrev kan indgå som et virkemiddel i næste vandplansperiode fra 2021. Det skal understreges, at Naturbeskyttelse.dk finder det positiv, at stenrev i Limfjorden genoprettes, men er kritisk over, at stenene skal komme fra marker og eksisterende stenbunker. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

I stedet bør sten fra stenbrud benyttes, også for at sikre, at det er sten med de samme dimensioner, som i sin tid er blevet fjernet. Det må være centralt at genoprette til det, der var, også for at sikre så stor biologisk effekt som mulig.

Stenene vil blive savnet
Stendynger i kanter af marker og naturområder er ofte leve-, yngle- og overvintringsstede for en lang række fugle, padder, insekter og pattedyr, herunder fredede arter, rødlistede arter og strengt beskyttede bilagsarter. Disse arter må ikke slås ihjel, og deres levesteder må ikke ødelægges. 

At bruge marksten og sten generelt til stenrev vil uvægerligt betyde, at disse levesteder kommer til at mangle fremadrettet i landskabet.

Peder Størup
Redaktør af Naturbeskyttelse.dk

Det vil efter Naturbeskyttelse.dk's bedste vurdering være umuligt at indsamle marksten i landskabet, uden at beskyttede arter vil lide overlast, hvilket vil være en overtrædelse af national og international lovgivning. 

Netop nu er de fleste arter, som benytter stendynger, flyttet ind i dem for at overvintre.

Statsstøtte går tabt
Naturbeskyttelse.dk finder det også meget uheldigt, at projektet vil fjerne den samme type stenbunker, som NaturErhvervstyrelsen i andre tilfælde giver tilskud til at etablere

At bruge marksten og sten generelt til stenrev vil uvægerligt betyde, at disse levesteder kommer til at mangle fremadrettet i landskabet. 

Indsamling af marksten vil være i modstrid med den investering, samfundet foretager til genopretning af levesteder i form af stendiger og stendynger. Der er en risiko for, at de penge, samfundet har investeret, vil være tabt, og at antallet af levesteder på land reduceres lokalt og nationalt.

Naturbeskyttelse.dk vil desuden påpege, at tabet af disse levesteder vil være i direkte modstrid med bestræbelserne på at stoppe tabet af biodiversitet, som Danmark har forpligtet sig til.

Myndighederne må skride ind
Naturbeskyttelse.dk har stillet en række spørgsmål til SVANA, der er ansvarlig myndighed for beskyttelse af vilde arter. 

  • Hvordan forholder SVANA sig til ovenstående, og hvad vil SVANA gøre for at sikre, at lovgivning om beskyttelse af arter ikke overtrædes?

  • Er der lavet konsekvensanalyser af, hvad det vil betyde for naturen på land, at levesteder herfra fjernes?

  • Hvordan vil SVANA sikre, at Danmark ikke overtræder reglerne i Habitatdirektivet, med en storstilet indsamling af sten i områder med bilag 4 arter som spidssnudet frø, strandtudse med flere.

  • I den formidling der er sket til landmænd om indsamlingen af sten 3. november står der “Er stenene del af et stendige, eller huser de sjældne dyr, bør man undlade at flytte dem."
    Hvad vil SVANA gøre for at sikre, at der ikke sker en ulovlig indsamling af kulturarvsbeskyttede stendiger og andre historiske sten samt stenbunker med beskyttede arter?

  • Vil SVANA tage kontakt til de involverede organisationer herunder L&F, for at få dem til at rette fejlen og understrege, at det er strafbart at fjerne diger og stenbunker, der er levesteder for fredede arter?

  • Vil SVANA som myndighed gøre en indsats for, at der ikke sker en uhensigtsmæssig indsamling af marksten 3. november?
Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00