Debat

Naturplan Danmark fokuserer på truede arter

DEBAT: Naturplan Danmark fokuserer på at gavne truede dyr og planter. Det er i høj grad tiltrængt. Det mener Morten D.D. Hansen, museumsinspektør og naturvejleder.

De truede arter får mange pæne ord med på vejen i Naturplan Danmark, lyder det fra Morten D.D. Hansen.
De truede arter får mange pæne ord med på vejen i Naturplan Danmark, lyder det fra Morten D.D. Hansen.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Morten D.D. Hansen
Museumsinspektør og naturvejleder

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Man kan lære meget af at gennemgå en plan minutiøst. Jeg ledte efter de truede arter og fandt dem rigtig mange steder i planen. Det glæder mig. Signalet er i hvert fald vigtigt. Bær over med det lidt lange indlæg - jeg citerer og kommenterer alle de afsnit, hvor de truede arter er nævnt.

"Naturplan Danmark - Vores fælles natur indeholder indsatsområdet: Styrket indsats for vilde planter og dyr: Regeringen iværksætter målrettede initiativer for truede og sjældne arter, men også for at styrke naturens mangfoldighed generelt." HØRT!

"Regeringens vision for vores fælles natur. Vision: I 2050 er Danmark et grønnere land med en mere mangfoldig natur, hvor særligt den internationalt beskyttede natur, de større skove, nationalparkerne og de vigtigste levesteder for truede arter – også i havet – er bundet tættere sammen." HØRT!

Fordi målet nu er klart, er det nærmest straffespark uden målmand at påpege, at virkemidlerne er latterlige. Forskerne har for længst sagt, hvad der skal til: mere urørt skov.

Morten D.D. Hansen
Museumsinspektør og naturvejleder

"Natur- og Landbrugskommissionen konkluderede, at det først og fremmest er den eksisterende natur, der skal beskyttes og forbedres, men at der også skal skabes mere ny natur og en bedre sammenhæng mellem naturområderne. I naturindsatsen skal vi desuden både have fokus på den sjældne, truede natur og på den mere almindelige natur, for begge dele er vigtige." HRMF … ER DER GRUND TIL AT PRIORITERE DET ALMINDELIGE?

Det grønne Danmarkskort
"Regeringen vil stille et nyt samlet kortgrundlag – et digitalt naturkort – til rådighed for kommunernes arbejde med at udpege Grønt Danmarkskort. Det digitale kort vil bl.a. indeholde et nyt kortlag over biodiversitet, som viser de vigtigste levesteder for truede og sårbare plante- og dyrearter – også uden for Natura 2000-områderne." FEDT! DET ER ET FANTASTISK INITIATIV.

"Biodiversitetskortet er et nyt kortlag, der giver detaljeret viden om, hvor Danmarks såkaldte rødlistede arter og andre truede dyre- og plantearter lever. Det viser også, hvor områder med den højeste naturkvalitet findes. Biodiversitetskortet er ét af kort-lagene i Naturkortet." OG DET ER EN NYDELSE!

"Forventede effekter: Mere robust og sammenhængende natur på cirka 1.300 hektar af de internationalt beskyttede naturområder (Natura 2000-områder) til gavn for en lang række både truede og almindelige plante og dyrearter, Biodiversiteten i havet og indre farvande øges ved beskyttelse af eksisterende stenrev og boblerev og genopretning af et nyt stenrev." 

"Derved sikres vækstbetingelser og levesteder for truede arters overlevelse i det marine miljø, flere gamle træer og mere dødt ved i statens skove, da gamle træer og ved i skovbunden huser et mangfoldigt liv af svampe og insekter, hvoraf mange er truede arter i Danmark." UDMÆRKET – MEN 2,5 KVADRATKILOMETER STATSSKOV?!?!

Nye Natura-planer
"Regeringen har fået udviklet et nyt, landsdækkende digitalt biodiversitetskort. Biodiversitetskortet giver detaljeret viden om, hvor forekomsten af truede og andre sårbare arter (de såkaldt rødlistede arter) såsom svampe, sommerfugle, padder og fugle er samt overblik over forekomsten af områder med høj naturkvalitet, lang naturkontinuitet og store naturpotentialer." ENDELIG!

"Regeringen vil stille stille et digitalt naturkort, der indeholder et nyt biodiversitetskort, til rådighed med information om, hvor naturen findes og hvor truede og sårbare arter lever. Kortet bliver en del af grundlaget for kommunernes udpegning af Grønt Danmarkskort." DEJLIGT. HVIS IKKE JEG ALLEREDE HAR SAGT DET.

"Regeringen vil inden udgangen af 2014 præsentere sit bud på 2. generation af Natura 2000-planer for 2016-2021. Planerne vil også tage fat på at skabe en sammenhæng mellem isolerede, truede og sårbare naturarealer i de udpegede områder og således tage et første skridt i den strategiske opbygning af Grønt Danmarkskort." VI GLÆDER OS.

"Natura 2000-områder har en særlig natur, der gør dem til habitat- og fuglebeskyttelsesområder under bestemmelser fastlagt i EU. Områderne skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter, som er sjældne, truede eller karakteristiske for EU-landene." NEMLIG. DET ER VI FORPLIGTET TIL.

Truede arter skal hjælpes
"Regeringen vil pleje og udvide naturarealer gennem frivillige ordninger til gavn for en lang række både truede og almindelige plante og dyrearter. Det forventes at få en effekt på cirka 1.300 hektar mere robust og sammenhængende natur." SPÆNDENDE, SOM NIELS HAUSGAARD VILLE SIGE.

"Regeringen vil iværksætte konkrete indsatser for birkemus, strandtudse, løvfrø og andre truede såkaldte bilag IV-arter baseret på eksisterende forvaltningsplaner." DET GØR VI VEL ALLEREDE?

DE MEST TRUEDE ARTER SKAL HAVE EN HJÆLPENDE HÅND! ENIG! RÅB DET UD.

"Regeringen ønsker at gøre en indsats for en række danske arter, der er særligt udsatte. En forudsætning for dette er at vide, hvor de lever." HØRT!

"Truede og sårbare arter er ofte en god indikator for naturområders kvalitet. Kendskabet til, hvor arterne lever, kan derfor også bruges til at målrette midler og forvaltningsindsats mod disse områder til fordel for en række andre arter også." DET KAN DER VÆRE NOGET OM.

Øremærket bevilling til truede arter
"Med et nyt biodiversitetskort, en øremærket bevilling til en særlig indsats for truede og sårbare arter, et nyt tilstandsvurderingsværktøj for sjældne og sårbare arter i Natura 2000-områder og en overordnet national plan for forvaltning af vores arter, kan der nu mere effektivt igangsættes særlige indsatser for mange af de mest truede arter i Natura 2000-områder og øvrige områder med særlig biodiversitet. Det kunne for eksempel være konkrete indsatser for at forbedre levesteder for truede sommerfuglearter i lysåbne skovområder." JA, DET ER EFTERHÅNDEN FESET IND.

"Jægerne bidrager i betydeligt omfang til den direkte pleje af naturen til gavn for truede arter." JEG VILLE MÅSKE GERNE HAVE LIDT EKSEMPLER HER.

"Regeringen vil afsætte 10 millioner kroner til en særlig indsats for truede og sårbare arter. Projekterne gennemføres i samarbejde med kommuner og grønne organisationer, og indsatsen målrettes på baggrund af en kommende, national forvaltningsplan og det nye biodiversitetskort." FEDT.

"Kendskabet til, hvor truede og sårbare arter lever, kan bruges til at målrette forvaltningen mod disse områder til fordel for en række andre arter også." DET ER DER INGEN TVIVL OM.

Fokuseret indsats for bedre biodiversitet
"Det er målet at prioritere indsatsen i statens skove, hvor det giver mest mening at beskytte og forbedre vilkårene for truede arter og naturtyper. Dermed vil indsatsen spille direkte ind i etableringen af Grønt Danmarkskort." VED VI IKKE GODT, HVOR DET ER?!?!?

"Regeringen vil afsætte 10, 5 millioner kroner til at gennemføre en konkret og fokuseret indsats for bedre biodiversitet i Naturstyrelsens skove. De konkrete projekter kan omfatte dels den brede biodiversitet, dels sjældne og truede dyr og planter på skovenge og lysninger i skovene. Projekterne kommer også til at bidrage til realiseringen af Grønt Danmarkskort." HVORFOR BRUGE PENGE, NÅR MAN KUNNE SPARE DEM VED OPHØR AF SKOVDRIFT?

Levesteder forringes for dyr og planter
"Regeringen vil forbedre grundlaget for dyr og planter i alle Naturstyrelsens skove ved at udpege fem livstræer per hektar i samarbejde med frivillige. Livstræerne beskyttes, så de kan blive ældgamle og varigt huse sjældne og truede arter. Konceptet er afprøvet i sommeren 2014 i samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening I statens skove prioriteres indsatsen, hvor det giver mest mening at beskytte og forbedre vilkårene for truede arter og naturtyper." HM……

"Der findes cirka 32.000 dyre-, plante og svampearter i Danmark. 8.169 af dem er i perioden 2003-2010 blevet undersøgt for, om de har sunde bestande. 1.526 vurderes i fare for at forsvinde fra den danske natur. Disse arter er derfor opført på den nationale rødliste over akut truede, sårbare eller sjældne arter. De primære årsager til de truede arters problemer både globalt og i Danmark er, at levestederne forringes af tilgroning, næringsbelastning, forstyrrelser, opsplitning og dræning." 

"Gamle skove huser mange af de truede og sjældne arter. Gamle løvskove har en meget rig og mangfoldig natur og huser mange af de truede og sjældne arter som for eksempel svampe, insekter, larver og mosser. Åbne lysninger i skovene med læ og sol er levesteder for mange sommerfugle." JEP. JEG SYNES IKKE HELT, AT PLANEN TAGER KONSEKVENSEN HERAF.

Straffespark uden målmand
Hvis vi endnu havde til gode at se virkemidlerne (og håbet var lysegrønt, og det altid var træktid), ville jeg være ganske overordentligt begejstret for de fleste af målene. Et af de mål, der fremstår allertydeligst, handler om de truede arter. Det er virkelig på tide, at de truede arter - som hovedparten af vores forvaltning jo kredser om - faktisk får taletid. Det gør de virkelig i naturplanen.

Og fordi målet nu er klart, er det nærmest straffespark uden målmand at påpege, at virkemidlerne er latterlige. Forskerne har for længst sagt, hvad der skal til: mere urørt skov. Derfor kan de nærmest meningsløse handlinger ikke længere bortforklares med "flersidighed" eller "natursyn".

Nu er det enten et embedsværk, der direkte modarbejder politikerne, eller også er det almindelig inkompetence.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Morten D.D. Hansen

Foredragsholder og naturvejleder, afgående museumsinspektør, Naturhistorisk Museum, Aarhus
cand.scient. i biologi (Aarhus Uni. 1999)

0:000:00