Debat

Naturråd er gode råd på nyt papir

DEBAT: På Folkemødet præsenterede Økologisk Landsforening otte nye naturråd. Landbrug & Fødevarer bakker op, men ser ikke den store nyhed i rådene, skriver Lars Hvidtfeldt.
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Fakta

De 8 naturråd er:

Skab overblik og sammenhæng

Plej den natur, du har

Planlæg den årlige naturpleje

Variation skaber liv

Giv plads til lys og varme

Lad naturen blomstre og rode

Giv naturen de skæve hjørner

Brug næringsstof og ukrudtsbekæmpelse optimalt


Af Lars Hvidtfeldt

Viceformand i Landbrug & Fødevarer

På Folkemødet i sidste uge præsenterede Økologisk Landsforening i samarbejde med en række grønne organisationer de 8 naturråd. I Landbrug & Fødevarer ser vi de 8 naturråd som en anerkendelse af de eksisterende og potentielle naturværdier, der findes i agerlandet. Vi er helt enige i de otte råd, men ser ærlig talt ikke den store nyhed i dem. Vi anbefaler i forvejen vores medlemmer at sætte den type tiltag i gang på deres bedrifter i det omfang, det passer ind i driften og de naturgivne forhold.

Jeg er sikker på, at vi kan få endnu flere landmænd til at gøre en indsats for naturen i agerlandet og for markvildt, især hvis de administrative rammer bliver bedre. Det har vi i Landbrug & Fødevarer længe bedt om, blandt andet i samarbejde med Dansk Ornitologisk Forening og Jægerforbundet.

Sidste år gennemgik og kommenterede vi i fællesskab Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger, der har fokus på, hvordan vilkårene kan forbedres for naturen i agerlandet. Vi pegede dengang på behovet for en bred indsats for at fjerne barrierer og fremme motivationen for at etablere og vedlige holde naturtiltag i agerlandet. Ligesom dengang mener vi fortsat, at muligheden for økonomiske incitamenter bør afdækkes og at administrative og lovgivningsmæssige barrierer skal minimeres.

Blandt Landbrug & Fødevarers ønsker er muligheden for at etablere flora- og faunavenlige tiltag, uden at det skal trækkes fra i kvælstofkvoten - og vi vil gerne slippe for økonomiske sanktioner, hvis der står en forkert plante i en forkert højde et sted. Et andet af vores ønsker handler om muligheden for at lade skæve hjørner på markerne stå uopdyrket, uden at de skal trækkes fra i en støtteansøgning. Vi mener, den slags initiativer burde kunne tælle med som miljøfokusområde.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Hvidtfeldt

Formand for Videncentret for Landbrug og Lolland-Falsters Folketidende, godsejer, Gl. Kirstineberg
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1995)

0:000:00