Parlamentarikere vil bevare grønne EU-forslag trods kaosafstemning

DØDSLISTE: Det mislykkedes torsdag EU-parlamentarikerne at stille sig bag en fælles respons på den liste med 80 lovforslag, som EU-Kommissionen vil kassere. Der er dog enighed om at kritisere tilbagetrækningen af grønne forslag.

På grund af uenigheder fremsatte EU's folkevalgte syv forskellige bud på et svar til EU-Kommissionens såkaldte dødsliste. Ingen af dem blev stemt igennem forsamlingen torsdag.
På grund af uenigheder fremsatte EU's folkevalgte syv forskellige bud på et svar til EU-Kommissionens såkaldte dødsliste. Ingen af dem blev stemt igennem forsamlingen torsdag.Foto: Europa-Parlamentet
Rikke Albrechtsen
Fakta

Udpluk fra Kommissionens dødsliste

Økologi-forordningen
Nye regler for økologi vil blive trukket tilbage og erstattet med et nyt forslag, hvis ikke der kan indgås en aftale inden for seks måneder.
Skolemælk- og skolefrugtordningen
Ordningen skal evalueres som led i en generel afbureaukratiseringsøvelse. Kommissionen foreslår derfor at fastfryse igangværende forhandlinger om en sammenlægning af de to ordninger.
Frø-forordning
Europa-Parlamentet har bedt Kommissionen trække et nyt regelsæt om plantemateriale og såsæd tilbage. Det vil Kommissionen nu gøre.
Cirkulær økonomi – også kaldet affalds-pakken
Forslaget til en ny genanvendelsesstrategi vil blive trukket tilbage og erstattet med et nyt og mere ambitiøst forslag inden udgangen af 2015.
Dele af ren luft-pakken
Det såkaldte NEC-direktiv, der sætter nationale udslipslofter for seks miljøskadelige stoffer, vil blive trukket tilbage og genfremsat som en del af opfølgningen på 2030-klimapakken. Til gengæld overlever den del af pakken, der skal regulere udslip fra mellemstore fyringsanlæg. 
Fond til dækning af omkostninger ved olieudslip trækkes tilbage, fordi forslaget er så gammelt, at de konsekvensberegninger og det analysearbejde, der ligger bag det, er forældet.
Barselsdirektivet
EU-lovgiverne får seks måneder til at finde enighed om forslaget, som har været undervejs i over seks år. Ellers vil forslaget blive kasseret og et revideret forslag vil blive fremsat
.
Energibeskatningsdirektiv
Kommissionen mener, at EU-landene har udvandet direktivet til et punkt, hvor det ikke længere opfylder sit formål. Derfor trækkes det.

BRUXELLES: Politisk fnidder og manglende samarbejdsvilje betyder, at EU’s folkevalgte må opgive at sende et samlet svar på EU-Kommissionens plan om at kassere 80 lovforslag – herunder en række følsomme forslag om miljø, barsel med mere.

Næstformand i EU-Kommissionen Frans Timmermans har lovet ikke at føre kniven over de udvalgte forslag, før han har hørt både EU’s Ministerråd og Parlamentet.

Det mislykkedes dog parlamentarikerne at blive enige om en respons på listen onsdag aften. I stedet sendte alle syv politiske grupper i Parlamentet torsdag deres egne svar til Kommissionen til afstemning, som dog alle som én blev stemt ned.

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00