Politikere: Vi handler i blinde

VANDMILJØ: Der er så stor usikkerhed om det faglige grundlag, at en række borgerlige ordførere mener, at de ikke kan træffe beslutninger om vandmiljøet. S afviser at udskyde beslutningerne.
Foto: colourbox
Anders Jerking

Jeg har fået en del ny viden på høringen. Der er afdækket mange uenigheder blandt forskerne ved faktahøringen, som kræver yderligere afklaring. Så nej, jeg har ikke tilstrækkelig viden lige nu.

Henrik Høegh (V)
Miljøordfører
Det danske Folketing har vedtaget flere omfattende og omdiskuterede love, der skal forbedre vandmiljøet, men en række miljø- og fødevareordførere mener, at de slet ikke har tilstrækkelig viden til at træffe beslutninger på området.

Det fremgår af en rundspørge, som Altinget.dk har lavet efter Folketingets faktahøring om vandmiljøet mandag (se svarene nederst).

"Vi ved som politikere ikke nok. Høringen viste, at der er enorm usikkerhed om det faglige grundlag for implementeringen af generelle virkemidler som f.eks. randzonerne. Vi handler i blinde, og det får alvorlige konsekvenser for dansk landbrug, danske arbejdspladser og dansk økonomi," siger Liberal Alliances fødevareordfører, Mette Bock.

Heller ikke Venstres miljøordfører, Henrik Høegh, der som fødevareminister var med til at aftale Grøn Vækst 2.0 og vedtage lovene om randzoner og efterafgrøder, mener, at han er på sikker grund.

"Jeg har fået en del ny viden på høringen. Der er afdækket mange uenigheder blandt forskerne ved faktahøringen, som kræver yderligere afklaring. Så nej, jeg har ikke tilstrækkelig viden lige nu," siger han.

Samme opfattelse har Venstres fødevareordfører, Erling Bonnesen, Liberal Alliances miljøordfører, Villum Christensen og Konservatives miljøordfører, Benedikte Kiær. Sidstnævnte siger:

Dokumentation

Sådan har vi spurgt: 
Mener du, at du som politiker har tilstrækkelig viden til at træffe beslutninger om vandmiljøreguleringen?

Henrik Høegh (V):
"Jeg har fået en del ny viden på høringen. Der er afdækket mange uenigheder blandt forskerne ved faktahøringen, som kræver yderligere afklaring. Så nej, jeg har ikke tilstrækkelig viden lige nu,

Erling Bonnesen (V):
"Nej! Faktahøringen viste med al tydelighed, at vandplanerne bygger på meget stor uvidenhed og usikkerhed. Det gik igen adskillige gange, og det blev sagt, at der er stor usikkerhed."

Mette Bock (LA):
"Nej, vi ved som politikere ikke nok. Vi skal ikke kun lytte til embedsmænd, men også til forskere og ikke mindst erhvervet. Det er blevet forsømt i forbindelse med Grøn Vækst. Høringen viste, at der er enorm usikkerhed om det faglige grundlag for implementeringen af generelle virkemidler som f.eks. randzonerne. Vi handler i blinde, og det får alvorlige konsekvenser for dansk landbrug, danske arbejdspladser og dansk økonomi."

Villum Christensen (LA):
"Nej, det mener jeg ikke. Det står tværtimod klart, at usikkerheden er enormt stor, hvilket betyder, at man til en vis grad er nødt til at bruge sin snusfornuft. Eksempelvis er det vanskeligt at se logikken i, at vi skal gøre endnu mere, når man ikke kan se resultater af kvælstofindsatsen, fordi man mener, at der er forsinkelse."

Benedikte Kiær (K):
"Jeg synes, at høringen meget klart viste, at der er behov for mere viden - særligt i forhold til, at indsatsen skal være langt mere målrettet og differentieret. Og så er der hele problemstillingen omkring fastlæggelse af baseline. Der er stor uenighed i dag om, hvor den ligger - og det er et kæmpe problem, når vi som politikere skal sætte en indsats i gang. For hvad er udgangspunktet?"

Torben Hansen (S):
"Jeg er tryg ved de beslutninger, som vi træffer. Vi får stillet meget viden til rådighed, så vi her et velfunderet vidensgrundlag. Der er selvfølgelig nogle virkemidler, som vi diskuterer nu, og som vi ikke diskuterede for to år siden. Men vi skal ikke hele tiden udskyde beslutningerne, fordi der kommer et nyt virkemiddel, som måske kan bruges om fem år. Så få vi aldrig truffet beslutninger."

Lone Loklindt (R):
"Ja, efter et år som miljøordfører føler jeg mig efterhånden godt klædt på til at træffe de politiske beslutninger, men det er naturligvis afgørende fortsat at lytte til indsigtsfulde eksperter og blive opdateret på deres forskningsresultater."


0:000:00