Politisk flertal skeptisk over for CO2-lagring

UNDERJORDISK: Både K og DF savner svar og reel viden, før CO2 kan lagres under dansk jord. Men der skal snart tages stilling, for den svenske energigigant Vattenfalls ansøgning ligger allerede på Energistyrelsens bord.
En mulig måde at slippe af med den skadelige CO2 i røggassen er at indfange den og pumpe den ned i underjordiske lagre - det såkaldte CCS.
En mulig måde at slippe af med den skadelige CO2 i røggassen er at indfange den og pumpe den ned i underjordiske lagre - det såkaldte CCS.
Marie Dissing Sandahl

Hvis vi skal bruge CCS, så skal det være en midlertidig løsning, indtil vi finder ud af at genanvende eller eliminere CO2. Så derfor skal vi ikke give tilladelse til bare at grave CO2'en ned, uden at vi får en garanti for, at firmaet forsker videre og bliver ved med at udvikle.

Jørn Dohrmann (DF)
Miljøordfører
Fakta
Vattenfalls planlagte 3D-seismiske undersøgelser i efteråret er blevet udskudt til foråret 2010. Det sker for at styrke kontakten til og accepten hos borgerne nær Vedsted-strukturen, som er udset til et muligt CO2-lager.

Kilde: Vattenfall

Sidst i juni søgte det svenske energiselskab Vattenfall tilladelse hos Energistyrelsen til at anvende dansk undergrund til at lagre CO2. Nu nærmer høringsfristens udløb sig og dermed den politiske afklaring, som Vattenfall har efterlyst, når styrelsens redegørelse skal foreligges for Det Energipolitiske Udvalg.

Og på politisk side er der en udbredt skepsis. Venstre er det eneste parti, der klart har meldt ud, at fangst og lagring af CO2 i undergrunden eller CCS (Carbon Capture and Storage) er en farbar vej til at mindske udledningen af CO2 i Danmark.

Hos De Konservative mener energiordfører Per Ørum Jørgensen, at der stadig er flere spørgsmål end svar.

Dokumentation

Baggrund:
Den 28. juni søgte Vattenfall om tillladelse hos Energistyrelsen til at benytte undergrunden til at lagre CO2 i. Det er Energistyrelsen, der ud fra undergrundslovens § 23 skal vurdere på hvilke måder den danske undergrund må benyttes.

Det er klima- og energiministeren, der kan give tilladelse ud fra Energistyrelsens redegørelse, hvor blandt andet høringssvarene indgår. Men før ministeren kan udstede tilladelsen, så skal redegørelsen forelægges for Det Energipolitiske Udvalg.

Før Vattenfall eller et andet firma kan benytte sig af tilladelsen, skal der ansøges om en godkendelse af et konkret projekt - og i det tilfælde er det ikke kun Energistyrelsen, men også miljømæssige instanser, der skal tage stilling. Ved en godkendelsesprocedure kan myndighederne stille krav til firmaet om specifikke vilkår og krav, som det konkrete projekt skal leve op til.

Høringsfristen hos Energistyrelsen udløber den 14. september.


0:000:00