Pres for at oprette naturfond vokser

NATUR: Regeringen presses nu fra alle sider for at oprette en naturfond. Både grønne organisationer, landbruget, forskere og flere partier vil have en fond. Regeringen henviser til finanslovforhandlinger.
Foto: naturoglandbrug.dk
Anders Jerking

Dag for dag vokser presset på miljøminister Ida Auken (SF) og resten af regeringen for at oprette den nationale naturfond, som Natur- og Landbrugskommissionen har foreslået.

Før efterårsferien sendte en række store grønne organisationer en opfordring til ministeren om at handle. Tirsdag skrev en række forskere også et brev til miljøministeren, og i disse dage ventes Landbrug & Fødevarer sammen med DOF og Jægerforbundet ligeledes at sende en appel om at oprette fonden.

EL stiller krav 
Også på Christiansborg vokser presset. Tidligere har Konservative og DF sagt, at de støtter en fond, og nu meddeler Enhedslisten, at fonden står højt på partiets ønskeliste til finanslovforhandlingerne.

Dokumentation
Biologernes forslag til en national naturfond
(forkortet af redaktionen)

1. Fonden bør fokusere på at sikre de større sammenhængende landområder, der indeholder de mest truede naturtyper og arter i Danmark. Oplagte eksempler er hele ådalssystemer med enge, overdrevsskråninger og kildevæld, skove, der har ligget urørte i mere end hundrede år, hele kyststrækninger med overdrevsskrænter, skræntskove, klitter, strandenge og søer samt de sidste større engområder bl.a. med truede engfugle.

2. Det er afgørende, at Fondens uafhængighed og dispositionsfrihed sikres ved, at den oprettes ved en særlig lov. Inspiration til valg af bestyrelsen kan hentes i det engelske Joint Nature Conservation Committee, (...) hvis bestyrelse er sammensat af statsligt udpegede eksperter i naturforvaltning, uafhængige naturvidenskabsfolk m.fl.

3. Fonden skal gennem erhvervelse af naturarealer, hvor biodiversiteten ikke er godt beskyttet i dag, sikre, at biodiversiteten reelt beskyttes også på langt sigt. Vi mener, at fredning som redskab - desværre - har vist sig utilstrækkeligt til at sikre den truede biodiversitet. (...)

4. En statslig naturfond vil skulle fokusere på den truede natur, mens indsatsen for naturen i byerne og agerlandet (grøftekanter, småbiotoper, lærkepletter mv.) vil skulle gennemføres med andre midler, idet det er helt urealistisk at forestille sig en fond, der kan beskytte den nære natur overalt i landet.

5. Gruppen tager udgangspunkt i den økonomiske ramme, der nævnes i NLK, nemlig 300 mio. kr. som offentlig basisfinansiering om året. Den tænkes suppleret med bidrag i samme størrelsesorden fra private kilder, når konkrete opkøb skal foretages. Det skal imidlertid pointeres, at stiftelsen af den Nationale Naturfond ikke bør afvente sikringen af bevillinger, der fuldt ud svarer til den nævnte målsætning - det er vigtigere at komme i gang!

Som bidrag til at iværksætte den offentlige del af de nødvendige investeringer i tider med stærke finansielle begrænsninger foreslås, at man overvejer i hvilket omfang statens skov- og naturarealer kan indgå i fonden som det statslige bidrag. Herved vil man kunne sikre en bedre naturbeskyttelse af værdifulde arealer og/eller bytte eller mageskifte mindre værdifulde produktionsarealer med værdifuld privatejet natur.

6. Det skal overvejes, hvordan man kan inddrage firmaer, frivillige organisationer og interesserede privatpersoner f.eks. som støttemedlemmer for fondens virksomhed.

Afsendere:
Hans Henrik Bruun, Rasmus Ejrnæs, Jon Fjeldså, Anna Bodil Hald, Kjeld Hansen, Morten D. D. Hansen, Peter Harder, Ian Heilmann, Hans Meltofte, Claus Helweg Ovesen og Kaj Sand-Jensen.


0:000:00