Rapport om landbrugets krise støttet af Bæredygtigt Landbrug

RAPPORT: En ny dyster CBS-rapport om landbrugets rammevilkår er kommet til verden med hjælp fra Bæredygtigt Landbrug, der blandt andet har skaffet finansieringen. Det er noget makværk og et partsindlæg, mener DN. Projektleder afviser kritikken.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. KragesteenLasse Lange

Den omstridte lobby-organisation Bæredygtigt Landbrug har ageret fødselshjælper for den nye CBS-rapport, der viser, at de danske miljøregler har store konsekvenser for landbruget.

Det kan Altinget i dag fortælle.

Rapporten, som er udført af CBS-lektor Troels Troelsen, har vakt opsigt, fordi konklusionerne ligger et godt stykke fra et stort nabotjek fra COWI i 2015 og en større KU-rapport fra 2012. I modsætning til den nye rapport vurderede undersøgelserne fra 2012 og 2015, at danske miljøregler blot spiller en mindre rolle for landbrugets økonomiske problemer.

Forskningsprojektet bag den nye rapport er støttet med 1,5 millioner kroner af Promilleafgiftsfonden, og fonden oplyser, at bevillingen er givet på baggrund af en ansøgning fra Bæredygtigt Landbrug, hvilket også fremgår af Fondens budget for 2015. Bæredygtigt Landbrug har ligeledes bidraget med økonomistyring og revision, men har ikke givet direkte økonomisk støtte.

Rapporten er lavet efter alle kunstens regler.

Torben Vagn Rasmussen
Cand.merc., projektleder bag CBS-rapport

Det fremgår af rapporten, at en hel del landmænd har bidraget til at indsamle data til projektet. Landmand, cand.merc. og medlem af Bæredygtig Landbrug Torben Vagn Rasmussen har ledet projektet, mens lektor på CBS Troels Troelsen har været forskningsmæssig ansvarlig.

Danmarks Naturfredningsforening har meget svært ved at se rapporten som uvildig forskning.

Det er en rapport, der bør dø i synden. Det er et makværk og et partsindlæg.

Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver, Danmarks Naturfredningsforening

”Det er en rapport, der bør dø i synden. Det er et makværk og et partsindlæg,” siger DN’s landbrugspolitiske seniorrådgiver, Rikke Lundsgaard.

Efter alle kunstens regler
Hun kritiserer, at det ikke bliver gjort tydeligt, at Bæredygtig Landbrug har hjulpet rapporten på vej. At forskningsprojektetet er støttet af Promilleafgiftsfonden, lægges åbent frem, men Bæredygtigt Landbrugs rolle er hverken nævnt i rapporten eller den udsendte pressemeddelelse.

”Bæredygtig Landbrug er i sin gode ret til at få udarbejdet den her rapport. Men det er et problem, at det bliver iklædt noget objektiv forskning og præsenteret på CBS,” siger Rikke Lundsgaard.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra lektor Troels Troelsen, men projektleder Torben Vagn Rasmussen afviser, at der skulle være tale om et partsindlæg.

”Rapporten er lavet efter alle kunstens regler. Vi har bare hjulpet med at tilvejebringe data. Det er Troels Troelsen, der har lavet analysen,” siger Torben Vagn Rasmussen.

Han mener ikke, at det har nogen betydning, at Bæredygtig Landbrug har søgt om penge til projektet.

”Det er en idé, som jeg har bragt videre fra et tidligere CBS-projekt om landbruget. Så det er ikke bestilt af Bæredygtigt Landbrug. Og Bæredygtigt Landbrug har ikke været med til at lave projektet,” siger Torben Vagn Rasmussen.

BL afviser kritik
Bæredygtigt Landbrugs ledelse kan heller ikke se problemet. Organisationen har nemlig alene hjulpet projektet på vej, men har ikke blandet sig i hverken indsamlingen af data eller selve det forskningsmæssige arbejde, siger direktør Hans Aarestrup.

“Der var brug for, at nogen lagde hånden på kogepladen og sikrede, at der var styr på økonomien. Det har vi så gjort, fordi vi var interesserede i, at projektet blev lavet,” siger Hans Aarestrup.

Han forklarer, at Bæredygtigt Landbrug har stået for at søge Promilleafgiftsfonden om midler, ligesom organisationen efterfølgende har hjulpet med revision og økonomistyring.

“Og så har vi af og til spurgt, hvornår der mon kom nogle resultater, men vi har ikke blandet os. Vi har ikke hjulpet med tal. Vi har ikke hjulpet med noget som helst,” siger Hans Aarestup.

Han forklarer, at Bæredygtigt Landbrug har været meget bevidst om ikke at blande sig.

“I det øjeblik det blev til en Bæredygtigt Landbrug-rapport og ikke en CBS-rapport, så kunne jeg jo lige så godt have skrevet det på bagsiden af en konvolut, og så ville det ikke have den samme politiske effekt. Derfor har vi valgt at lade nogen lave det for os og holde en armslængde til det.”

Dystert billede
Rapporten, der bærer titlen “Dansk Landbrugs Rammevilkår og Konkurrenceevne”, udkom i begyndelsen af august, og den tegner et dystert billede af den danske miljøregulering, som ifølge rapporten har kostet dansk landmænd millioner af kroner i tabt indtjening over de seneste 20 år i forhold til en række nabolande.

Rapporten konkluderer, at den manglende indtjening i landbruget har været med til at eskalere gælden, og at landbruget er yderligere truet af de vandplaner, som miljøminister Esben Lunde Larsen (V) fik vedtaget i juni.

Landbrugsmedierne samt en række lokale og regionale medier har taget rapporten op, og flere blå politikere har i den forbindelse ytret bekymring for landbrugets rammevilkår.

Rikke Lundsgaard fra DN mener, at CBS-rapporten ”dumper på adskillige faglige kriterier”. Hun peger på, at der ikke er nogen ordentlig kildeangivelse og litteraturliste, at man ikke kan se, hvordan de enkelte cases er udvalgt, og at der er meget sparsomme referencer til anden forskning.

Forsker: Svært at gennemskue beregninger
Både COWI og Københavns Universitet har de senere år lavet store undersøgelser, hvor konklusionen begge gange har været, at det ikke er miljøreglerne, der er landbrugets største fjende. I forhold til andre lande er dansk landbrug snarere udfordret af større rente- og lønomkostninger, har vurderingen været.

Lektor og sektionsleder ved Københavns Universitet Jesper Sølver Schou fortæller, at CBS-rapporten kommer frem til, at miljøreglerne har langt større konsekvenser, end man vurderede dengang.

Ifølge Jesper Sølver Schou er det imidlertid svært at sammenligne med tidligere undersøgelser – ikke mindst fordi det er svært at se, hvordan beregningerne i den nye rapport er lavet.

”Men man kan i hvert fald sige, at det arbejde, der er lavet tidligere, er noget bedre dokumenteret,” siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Aarestrup

Adm. direktør, Dansk Svineavl
agronom (Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole. 1993)

0:000:00