Debat

Regeringen har glemt naturen

DEBAT: Sportsfiskernes formand, Verner H. Hansen, uddyber her, hvorfor syv grønne organisationer indrykkede annoncer om regeringens manglende initiativer på naturområdet.
Anders Jerking
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære regering, kom nu i gang. I kan nå det endnu.

Verner W. Hansen
Sportsfiskerforbundet
Fakta
Deltag i debatten - send dit indlæg til [email protected] eller skriv i kommentarfeltet nedenunder.
Af Verner W. Hansen
Forbundsformand, Danmarks Sportsfiskerforbund

"Kære regering. I jeres eget regeringsgrundlag fra 2011 lovede I os bedre naturbeskyttelse, giftfrit drikkevand, grønne jobs, mindre forurening, mere økologi, flere naturarealer og en ambitiøs naturpolitik. Løfterne er gode. Nu vil vi se handling. I kan nå det endnu."

Det var budskabet i store helsidesannoncer i Politiken, Berlingske og Jyllands-Posten 11. oktober. Annoncerne var indrykket af syv af de største grønne danske organisationer, der tilsammen repræsenterer alle de danskere, som bruger og holder af naturen. Det grønne opråb er udtryk for, at der i de grønne organisationer efterhånden er en udbredt frustration over, at der nu, hvor regeringen har rundet toårs-dagen, kun er gennemført meget få konkrete initiativer til gavn for naturen.

I regeringsgrundlaget har regeringen ellers lovet en ambitiøs naturpolitik: "Sikring og udvikling af en varieret og mangfoldig natur, der er tilgængelig og til glæde for alle i både hverdag og ferier, er og bør være en central del af Danmarks værdi- og velfærdspolitik. Alene af den grund vil regeringen give en ambitiøs naturpolitik høj prioritet". I den sammenhæng har regeringen bebudet, at den vil fremlægge en Naturplan Danmark, der bl.a. vil have til hensigt at sikre den biologiske mangfoldighed samt skabe mere og sammenhængende natur.

Der skal handling til
Men foreløbig er det desværre mest blevet ved de kønne grønne hensigtserklæringer. Ude i den pressede danske natur er der stort set ikke en frø, ikke en fugl, ikke en fisk, der har fået det bedre som følge af regeringens naturpolitik. Nuvel - der er ingen tvivl om, at randzonerne er en naturmæssig gevinst.

Det er også positivt, at der nu langt om længe kommer gang i de vandløbsrestaureringsprojekter, der har været bremset af problemerne med vandplanerne. Tiden er imidlertid inde til, at der skal langt mere handling til.

Grundlaget for en stærk naturvision og en langsigtet naturplan ligger der allerede. Det er mere end 10 år siden, Wilhjelmudvalget fremlagde en grundig analyse af naturens problemer samt en række anbefalinger til, hvad der bør gøres. Og senest er Natur- og Landbrugskommissionen kommet med 44 gode forslag til, hvordan politikerne kan styrke en positiv udvikling for både landbruget og naturen. Et af de forslag, som regeringen umiddelbart kan tage fat på, er kommissionens forslag om etablering af en national naturfond.

Stærk opbakning til naturfond
En national naturfond vil virkelig kunne bidrage til at kickstarte den grønne omstilling til gavn for den nødlidende danske natur. Fonden skal blandt andet medvirke til at opkøbe sårbare landbrugsjorder, der ikke har den store landbrugsmæssige værdi, men som er arealer, der er særligt værdifulde med hensyn til at skabe den sammenhæng og give den plads, som er nogle af de allervigtigste forudsætninger for at få genskabt en rig og mangfoldig natur.

Der er både blandt de grønne organisationer og private fonde stærk opbakning til en national naturfond. Men Staten skal altså gå forrest med basisfinansieringen, hvor der er foreslået et årligt beløb på 300 millioner. I finanslovsforslaget for 2014 er der imidlertid ikke afsat en krone til en national naturfond. Så kære regering, kom nu i gang. I kan nå det endnu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00