Rekordmange landmænd vil være økologer

ØKOLOGI: Over 1.000 landmænd har i år søgt støtte til at omlægge til økologi. Ikke siden 1990'erne har tallet været så højt. De mange nye økologi-spirer vækker glæde hos miljø- og fødevareministeren og øko-foreninger.

Foto: Colourbox
Lise-Lotte Skjoldan

Økologien tager igen fart i Danmark.

I år har flere end 1.000 landmænd søgt NaturErhvervstyrelsen om støtte til at omlægge til økologi eller udvide den økologiske produktion. Det er det højeste antal støtteansøgninger siden slutningen af 1990’erne, oplyser Miljø- og Fødevareministeriet.

Næsten halvdelen af ansøgningerne om støtte kommer fra landmænd, der ikke i forvejen er økologer, men som ønsker at omlægge deres konventionelle produktion til økologi.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) finder det positivt, at så mange landmænd nu gerne vil gå økologiens vej.

“Det er opløftende at se, hvor stor interessen er for økologi blandt landmændene. Regeringen mener, at økologien i Danmark skal drives frem på markedsvilkår. Man må sige, at det er tilfældet i disse år, hvor der i flere perioder har manglet økologiske varer på hylderne i supermarkederne,” siger Esben Lunde Larsen og fortsætter:

“De danske landmænd er klar til at imødekomme den stigende efterspørgsel, og det giver mig en stærk tro på, at vi kan styrke Danmarks førerposition på økologiområdet.”

Økologer glæder sig over udvikling
I Økologisk Landsforening er begejstringen til at tage og føle på. Formand Per Kølster glæder sig over, at landbruget nu lytter mere intenst til de danske forbrugere, der efterspørger økologiske varer til indkøbskurven.

“Danskerne køber mere og mere økologi, og det gør en kæmpe forskel. Landmændene lytter, parkerer marksprøjterne, og sammen åbner vi stalddørene og lukker flere dyr ud i en rigere natur. Flere økomarker giver flere sunde økovarer, og pesticidfri marker er med til at sikre rent drikkevand til vores børn og børnebørn,” siger Per Kølster.

Landbrug & Fødevarers økologichef, Kirsten Lund Jensen, hæfter sig ved, at forbrugernes efterspørgsel nu fører til, at produktionen også vender. Hun kalder det en glædelig udvikling.

“Det er glædeligt, at den vækst, vi har set i markedet de senere år, nu også fører til et øget økologisk areal herhjemme. Både de eksisterende og de nye økologer udnytter potentialet til at levere råvarer til forbrugerne, der gerne vil have mere økologi,” siger Kirsten Lund Jensen.

Blå partier har afsat 310 millioner
I 2014 fyldte økologien cirka 176.000 hektar i Danmark. I år er der indtil videre blevet ansøgt om tilskud til 38.000 hektar nye økologiske arealer.

Dog er det ikke sikkert, at det økologiske areal vil vokse med alle 38.000 hektar. Først efter 1. september ved man med sikkerhed, hvor mange landmænd, der gerne vil omlægge produktionen.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen har dog indgået en aftale med de øvrige partier i blå blok - Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Konservative - om at fremrykke midler, sådan så alle landmænd kan opnå støtte, hvis de opfylder betingelserne.

Det er i alt 310 millioner kroner, som de blå partier har fundet.

“Det er naturligvis en stor beslutning at omlægge sin bedrift til økologisk jordbrug, så nu afventer vi landmændenes endelige beslutning. Men vi er i hvert fald klar til at yde støtte til landmændenes arbejde, så alle ansøgere, der opfylder betingelserne, kommer godt i gang med omlægning til økologi,” siger ministeren om beslutningen.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Esben Lunde Larsen

Fhv. miljø- og fødevareminister, uddannelses- og forskningsminister og MF (V), studerende
cand.theol. (Københavns Uni. 2008), ph.d. (Københavns Uni. 2013)

Kirsten Lund Jensen

Økologichef, Landbrug & Fødevarer, bestyrelsesmedlem, ICROFS
cand.oecon.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 2007)

Per Kølster

Formand for Nationalpark Kongernes Nordsjælland, fhv. formand for Økologisk Landsforening, stifter og medejer af Kølster Malt & Øl
Agronom (Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole 1979)

0:000:00