Trods miljø-bekymringer: S og R stemmer for ny husdyrlov

LOV: Husdyrloven bliver stemt igennem af et bredt flertal i Folketinget, hvor både Socialdemokratiet og Radikale bakker op. Men partierne udtrykker alligevel store bekymringer.

Foto: Colourbox
Hjalte T. H. Kragesteen

Stereoanlægget er rigtigt, men regeringen spiller for højt

Ida Auken (R)
Miljøordfører
Fakta
Det skriver regeringen om husdyr-forslaget.

Formålet med lovforslaget er at skabe større fleksibilitet og administrative forenklinger for husdyrproducenterne under hensyntagen til natur og miljø og at sikre kortere sagsbehandlingstider for tilladelser og miljøgodkendelser af husdyrbrug.

Det er samtidig formålet at hæve og forenkle harmonikravet og fastsætte nødvendige regler vedrørende fosfor for at modvirke en øget risiko for fosfortab til vandmiljøet. 

Lovforslaget betyder også, at kommunalbestyrelsens afgørelser om tilladelse eller godkendelse af husdyrbrug fremover alene vil omfatte anlæggene, mens reguleringen af udbringningsarealerne vil ske gennem generelle regler. Reglerne om beskyttelsesniveauer i den nuværende miljøgodkendelsesordning omlægges til nye generelle krav for udbringningsarealerne, så der overordnet set opnås den samme miljøbeskyttelse som i dag. 

Med loven hæves harmonigrænsen for udbringning af husdyrgødning. I lovforslagets model for miljøgodkendelse m.v. af staldanlæg fastlægges produktionsrammen ud fra antal kvadratmeter produktionsareal i stedet for ud fra antal dyr. 

Lovforslaget er en implementering af dele af den aftale om en fødevare- og landbrugspakke af 22. december 2015, som den daværende regering (V) indgik sammen med Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti. En række elementer følger endvidere op på Natur- og Landbrugskommissionens anbefalinger. 

Loven træder som udgangspunkt i kraft den 1. august 2017. Dele af loven foreslås dog at træde i kraft allerede den 1. marts 2017. 

Kilde: ft.dk

Socialdemokratiet og Radikale bakker trods bekymringer op om regeringens forslag til ny husdyrlov.

Socialdemokratiets fødevareordfører Simon Kollerup peger på, at hensynet til landbruget har vægtet højt.

”Modellen for reguleringen om adskillelse af mark og stald samt fosforlofter er vi enige i, og så har landbruget brug for ro og stabilitet i forhold til den helt grundlæggende regulering,” siger Simon Kollerup og fortsætter:

Altinget logoMiljø
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget miljø kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00