Debat

S: Regeringens grønne realisme dræber væksten

DEBAT: Hvis ikke vi investerer i udviklingen af grøn teknologi og miljøvenlige løsninger, vil vi miste en dyrebar international føreposition, skriver Socialdemokratiets miljøordfører, Christian Rabjerg Madsen, der ærgrer sig over regeringens kurs.

Udviklingen af grøn teknologi må og skal prioriteres langt højere, end regeringen lægger op til, lyder det fra socialdemokraternes Christian Rabjerg Madsen.
Udviklingen af grøn teknologi må og skal prioriteres langt højere, end regeringen lægger op til, lyder det fra socialdemokraternes Christian Rabjerg Madsen.Foto: Folketinget
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christian Rabjerg Madsen
Medlem af Folketinget og miljøordfører for Socialdemokratiet

Vækstudsigten for dansk økonomi er lige så sløj som den forgange sommers vejrudsigter. Og hvis ikke en overskyet sommer skal afløses af et økonomisk regnvådt efterår, skal der andre boller på suppen end regeringens ubehjælpelige mantra om skattelettelser. 

Danmark har en unik erhvervsposition inden for grønne løsninger. Et område, hvis job- og vækstpotentiale kan skubbe Danmark ud af det økonomiske slæbespor og skabe de produktionsarbejdspladser, der for alvor kan knække vækstkurven. 

Derfor er det trist, at regeringen har bundet sig til en retorisk mast udgjort af grøn realisme. En besnærende retorisk indpakning af en taberstrategi, som for alvor slog igennem med sidste års finanslov, der skar dybt i investeringer i miljøteknologi for at skabe råderum til afgiftslettelser på dyre biler. 

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Danmark har brugt årevis og millioner på at opbygge vores førerposition inden for eksporterbar grøn teknologi. Men netop som resten af verden er begyndt at efterspørge vores løsninger, sætter finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) sig på ilttilførslen til de miljøprojekter, der i disse år omsættes til nye blå kedeldragter på grønne arbejdspladser. 

Den tidligere konservative miljøminister og klimakommissær Connie Hedegaard (K) rammer hovedet på sømmet, når hun kælderkoldt konstaterer, at den nuværende regerings grønne slagtehus ligner Fogh-regeringens første års omfattende nedskæringer på miljø: ”Dengang gik der to et halvt år, før man sagde ups.” 

Danmark bliver fattigere, og verden bliver mere sort, hvis ikke vi fastholder og udvikler vores største erhvervsmæssige styrkeposition: grøn teknologi.  

Christian Rabjerg Madsen
Socialdemokraternes miljøordfører

Siger ét, gør noget andet
Den tidligere SR-regering satsede benhårdt på grønne arbejdspladser. Et bærende element i vores vækststrategi var det Miljøteknologiske Udviklings- og Demonstrationprogram, i daglig tale MUDP-midlerne. MUDP-midlerne investeres i projekter med fokus på miljøteknologisk udvikling inden for vand, klimatilpasning, cirkulær økonomi eller luft. 

Eksempelvis i Billund, hvor Billund BioRefinery med MUDP-støtte skaber verdens mest effektive rensningsanlæg, der producerer 2,5 gange mere energi, end det forbruger på rensning af spildevand og levering af drikkevand. Projektet står først færdigt i 2017, men har allerede haft besøg af 1.500 eksperter fra blandt andet Kina og USA. Sydkorea har lagt en ordre på to anlæg til en værdi af 50 mio. kroner. 

Ifølge Venstres miljøminister, Esben Lunde Larsen, er Billund BioRefinery ”præcis det, der efterlyses verden over”, og hans ministerie skriver, at ”Billund BioRefinery er et lysende eksempel på, hvad der skal til for at skabe et nyt eksporteventyr”. Desværre står udtalelserne i hyklerisk kontrast til den rundbarbering af de grønne investeringer herunder MUDP-midlerne, som regeringens grønne realisme dækker over.

Beklageligt skift af standpunkt
Danmarks grønne førertrøje er helt reel. Og udover at vi bidrager til en verden, vi med god samvittighed kan give videre til næste generation, er Danmarks position penge værd. Danmark er førende inden for rensning og genbrug af vand, miljøvenlige skibsmotorer, vindenergi, miljørigtigt landbrug og så videre og så videre. Områder og teknologier, som i dag efterspørges, men som i fremtiden bliver uundværlige. 

Præcis samme holdning indtog landets statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), i 2009 med ordene: ”Den grønne udfordring er højt på Venstres dagsorden. Og der bliver den stående. Vi er midt i en alvorlig økonomisk krise. Det får nogle lande til at skrue ned for de grønne ambitioner. Men det er en meget kortsigtet strategi." 

Jeg deler Løkkes 2009-analyse, at det er kortsigtet at skrue ned for de grønne ambitioner. Beklageligt er det, at statsministeren siden er kommet i opposition til sig selv på det grønne område. 

Fremtiden er grøn
FN har netop vedtaget de 17 mål, der skal guide verdenssamfundets udviklingsarbejde frem mod 2030. Målene er døbt bæredygtighedsmål, og minimum 6 af de 17 mål vedrører grønne løsninger på ressource- og miljøudfordringer. 

FN’s målsætning viser entydigt, i hvilken retning verdensøkonomien bevæger sig. Det er naivt at tale om, hvorvidt den grønne omstilling kommer. Den grønne omstilling er en global realitet. Det skal vi udnytte til at skabe vækst herhjemme. 

Danmark står over for store beslutninger i efteråret. Finanslov og reformer kommer til at sætte rammen for dansk økonomis muligheder i årene fremover. Selv hvis man er komplet ligeglad med miljøet, giver det ingen mening, at vi som land ikke høster frugterne af de sidste mange års massive arbejde med og investeringer i miljøteknologi. 

Vi kan ikke leve af at rådgive eller klippe hinanden. I stedet er det produktionsarbejdspladser og eksport, der skaber beskæftigelse i servicesektoren og i sidste ende penge til velfærd, uddannelse og infrastruktur. 

Sidste års finanslovsforslag var reelt en ideologisk underminering af Danmarks muligheder for at skabe nye grønne jobs pakket ind i retorik om realisme og ansvarlighed. Den form for politisk og økonomisk tonedøvhed må ikke gentage sig, når regeringen om få dage igen byder op til den årlige finanslovsdans. 

Danmark bliver fattigere, og verden bliver mere sort, hvis ikke vi fastholder og udvikler vores største erhvervsmæssige styrkeposition: grøn teknologi.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00