Debat

SEGES: Brugen af det åbne land skal gå op i en højere enhed

DEBAT: Biologerne og landmændenes mundhuggeri om brugen af det åbne land lader befolkningen stå måbende tilbage, og det giver ingen mening. Mening giver det at tænke natur, landbrug og alt derimellem sammen, skriver SEGES’ landdistriktchef Jørgen Korning.

<span>En samlet politik for det åbne land og skovene skal gøre det klart, hvad der skal prioriteres både nationalt og lokalt, skriver Jørgen Korning, landdistriktchef i SEGES og deltidslandmand.</span>
En samlet politik for det åbne land og skovene skal gøre det klart, hvad der skal prioriteres både nationalt og lokalt, skriver Jørgen Korning, landdistriktchef i SEGES og deltidslandmand.Foto: Colourbox
Line Jenvall
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jørgen Korning
Deltidslandmand og landdistriktchef i SEGES

Naturpolitikken skal separeres fra landbrugspolitikken, hvis biodiversiteten skal reddes, siger Hans Henrik Bruun. Det lyder jo besnærende: Lad os skille tingene ad, så de kan forvaltes effektivt hver for sig.

Problemet er bare, at når man står ude i virkeligheden, så er natur, biodiversitet, miljø, landbrug, landskab, friluftsliv, trafik og beboelse blandet sammen.

Et af de store problemer i både landbrugspolitikken og naturpolitikken er jo netop, at de har været adskilte, og at man ikke har været i stand til at koordinere dem, for eksempel udtrykt i de støtteordninger, der henholdsvist er dedikeret til natur og landbrug. Disse modarbejder ofte hinanden, så er det så op til lodsejeren at vælge.

Fakta
Bland dig i debatten!
Send dit indlæg til [email protected].

Det vil sige, at det samme stykke land kan være dækket af både en naturpolitik og en landbrugspolitik, der vil noget forskelligt med landet. 

Som lodsejer har man så tre valg alt efter ens overbevisning: natur, landbrug eller det, der giver mest støtte. 

Det efterlader så fortsat mundhuggeri mellem biodiversitet og landbrug/skovbrug, der alle refererer til adskilte politikker - med en undrende befolkning, der godt kan lide smukke landskaber med skove, heder og marker, som tilskuere.

Jørgen Korning
Deltidslandmand og landdistriktchef i SEGES

Det, der kommer ind imellem
Når jeg kigger på mine 20 hektar overdrev med græssende køer og mine naboer, der går tur for at nyde naturen, udsigten og spise sandwich med børnene, hvilken politik hører de så ind under? 

Køerne og naboerne er ret ligeglade med biodiversiteten, mens de går rundt derude.

Natur og naturværdi betyder for mine naboer, og sandsynligvis for størstedelen af den danske befolkning, i virkeligheden landskab og landskabsværdi. Men når jeg snakker med mine biologkolleger og læser Hans Henrik Bruuns udtalelser, betyder ordene biodiversitet.

Det er nemt nok at adskille naturpolitik og landbrugspolitik, hvis man har fokus på enten et prima naturområde med høj biodiversitet eller en højproduktiv hvedemark. Men hvad med alt det ind imellem, som er en blanding af ekstensivt landbrug, intensivt landbrug, skov, krat, levende hegn - det, der skaber det landskab, som de fleste ser som natur.

Klare prioriteter giver en klar plan
Vilhjelmudvalg og Natur- og Landbrugskommissionen kom begge med gennemarbejdede og gode forslag, der nød opbakning bredt, hvorefter det var småt med den økonomiske opbakning fra Folketinget. 

Det efterlader så fortsat mundhuggeri mellem biodiversitet og landbrug/skovbrug, der alle refererer til adskilte politikker - med en undrende befolkning, der godt kan lide smukke landskaber med skove, heder og marker, som tilskuere.

Så skal der laves noget, som jeg kan forklare min nabo meningen med, skal vi ikke i skovene gentage den måde, vi har grebet politikkerne an i det åbne land. 

Men vi skal derimod lave en samlet (finansieret) politik for det åbne land og skovene, der samtænker og opstiller kriterier for prioriteringer af for eksempel biodiversitet, men også natur, miljø, landbrug, landskab, friluftsliv, trafik, beboelse og landdistriktsudvikling. 

Det skal være klart, hvad der skal prioriteres på nationalt niveau, og hvad der er en kommunal opgave at prioritere, eventuelt i samarbejde med dem, der bor derude.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00